Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Манолов: Една от целите на съкращаването на администрацията е да бъде подменена партийната клиентела

Политика

Манолов: Една от целите на съкращаването на администрацията е да бъде подменена партийната клиентела

Манолов: Една от целите на съкращаването на администрацията е да бъде подменена партийната клиентела - Tribune.bg
Снимка:

Три ясни цели видя президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в целта на Асен Василев да съкрати държавната администрация с 15% или с 30 хиляди човека до 2022 г.

Пред Нова телевизия той обясни защо според него се прави подобно нещо:

„Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”.  Подобно нещо е правено и преди. На второ място – някои действия, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. Третата цел е да бъде „нахранена тълпата”.

По думите му има заявка за създаването на три нови министерства. „Как ще съкратим администрацията и ще създадем три нови министерства”, попита той. По думите на Манолов има около 120 хиляди в централните и местни администрации и ако се съкратят ще останат 90 хиляди. Според него данните за 200 хиляди заети не са верни.

„Нека да кажем, че ако те съкратят с 30% от работещите в агенциите, те непременно трябва да ги закрият“, допълни Манолов.

„Това намерение не е нещо ново под слънцето”, коментира и зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. По думите му съкращението на държавната администрация е наложително и не може да се отлага.

„Не се подобрява качеството на услугата. Чиновникът лимитира скоростта и качеството на услугата с присъствието си. Премахването на гишето ще премахне  и хранителната среда за корупцията. Електронизацията ще намали и цената на услугата, а по-малкият брой на служителите ще увеличи заплатите на останалите работещи и ще направи професията по-привлекателна”, категоричен е той.

По думите на Димитър Манолов не трябва да се мисли за обобщен образ за държавния служител: „За това, което говори г-н Дачев, и аз се подписвам под него. Има обаче хора, които работят на терен и те няма как да бъдат заменени“.

„Нали сте сигурен, е няма да изчезнат партийните синекури. Там се слагат едни удобни хора. Този разговор започва с вадене на списък на държавната администрация“, допълни синдикалистът.

КадърКадър


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети