Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Манолова: Само ние плащаме по-скъп газ на посредници, свързани с четворната коалиция

Политика

Манолова: Само ние плащаме по-скъп газ на посредници, свързани с четворната коалиция

Манолова: Само ние плащаме по-скъп газ на посредници, свързани с четворната коалиция - Tribune.bg
Снимка:

Мая Манолова показа фактура от „Газпром“ за газа, който би следвало да купим и платим през месец юли.

„Фактурата е от 28 юни 2022 г. Цената е 84 долара. Договорът с „Газпром“ е още действащ. По него през месец август и септември предходната година се договарят количествата и се прави програма, по която България ще получава ежемесечно газ от „Газпром“. За месец юли количествата по тази фактура са 1 703 000 мегаватчаса на цена 160 лв. Същият този месец правителството на Кирил и Асен е плащало на „Винтерсхал“, дъщерното дружество на „Газпром“, газ на цена 220 лв.“, обясни Манолова. Мая Манолова показа пред БТВ фактура от Газпром.

кадъркадър

„Тези 60 лв. за всеки един мегаватчас, които са разликата в полза на посредниците, всъщност са една от причините за огромната инфлация в България“, заяви тя.

„Само ние плащаме 30% по-скъп газ на посредници, които са свързани с четворната коалиция, която ни управляваше до миналия месец“, допълни Мая Манолова.

По думите ѝ този документ означава две неща – че „Газпром“ се готви за арбитраж и че разговорите с тях са възможни.

Манолова бе категорична, че правителството трябва да покаже всички фактури, защото гражданите плащат газа и имат право да знаят цената на газа.

„Предишното правителство трябва да отговаря защо чрез приятелски фирми-посредници газът поскъпна с 30% и с него полетя нагоре инфлацията“, каза още Мая Манолова.

Според нея цена от 2,50 лв. за бензина и дизела е реалната, а всичко останало е спекула, от която печели фирмата, която преработва на ишлеме в рафинерията „Лукойл Нефтохим“ евтиния руски петрол.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети