Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Манолова за МРРБ: Вместо проверки в АПИ – спорни назначения

Политика

Манолова за МРРБ: Вместо проверки в АПИ – спорни назначения

Снимка:

Енергийният министър да атакува скока на цените на тока, иска лидерът на „Изправи се.БГ“

„Не ни е известно да са предприети някакви действия за изясняване на истината около 5-те милиарда лева за пътно строителство и работата на „Автомагистрали“ и АПИ, а вместо проверка ставаме свидетели на едни назначения, които будят повече въпроси, отколкото отговори“, коментира пред журналисти Мая Манолова от „Изправи се.БГ“. Според нея не е ясно с каква експертиза разполагат тримата нови членове на УС на АПИ, кой ги е предложил и какво се очаква от тях.

„Един от досегашните ръководители е преназначен за директор на една от най-важните и ресурсоемки дирекции в АПИ – тази по пътно поддържане. Става дума за г-н Досев“, посочи Манолова.

По думите ѝ има сигнали, „че намерението е следите да бъдат заметени и информацията да бъде покрита“.

Манолова направи паралел с назначението на бившия шеф на строителния контрол в София арх. Влади Калинов за началник на ДНСК. Оценката й е, че това е било „прието негативно от гражданите, които се борят с презастрояването“.

„Подкрепяме действията на една голяма част от министрите в служебния кабинет, защото те абсолютно съвпадат с очакванията на българските граждани“, подчерта лидерът на „Изправи се.БГ“.  Според Манолова икономическият министър Кирил Петков и финансовият Асен Василев са „министри, които действат решително“ заради представените от тях данни за проблеми в поверените им ресори. Тя изтъкна, че и здравният министър също е имал стъпки в подкрепа на най-уязвимите още с началото на работата си. По думите й „решителни действия“ предприема и вътрешният министър Бойко Рашков.

„ГЕРБ много се възмущават от тези кадрови промени/в МВР б.р./, може би трябва да си спомнят какво направиха през 2009 г. – „изметоха“ всички шефове на ОДП-та, шефове на службите, в целия сектор беше направена чистка, каквато до момента не беше правена“, припомни Манолова. Тя обяви, че ще има среща с енергийния министър във връзка с предстоящото повишаване на цената на тока с над 4%.

„Разполагаме със сигнали как се раздуват разходите на едно от енергийните дружества. Искането на ЕРП за вдигане на цената на тока е немотивирано, необосновано, ощетява българските граждани“, посочи Манолова и призова министъра да го атакува с помощта на Върховната административна прокуратура.

„В сряда цената на парното в София ще бъде повишена с над 14%, което смятаме, че е некоректно, несправедливо, нечестно. Топлофикациите реализираха 21 млн. плюс от разликата в цената на природния газ такава, каквато е калкулирана в цената на парното и каквато реално е плащана от топлофикациите. Тези 21 млн. просто потънаха в тецовете, хората плащаха високо парно и ще продължат да плащат високо парно“, смята лидерът на „Изправи се.БГ“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още