Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Марешки с идея: Хора без основно образование да нямат право да гласуват

Политика

Марешки с идея: Хора без основно образование да нямат право да гласуват

Марешки с идея: Хора без основно образование да нямат право да гласуват - Tribune.bg
Снимка:

В забранителния списък да попадат и тези, които не плащат данъци, искат от Воля

Предложения за налагане на забрана за гласуване на хора без основно образование, внесоха от Воля. Партията на Веселин Марешки предлага поправки в Изборния кодекс, които вече са внесени в деловодството на парламента.

Освен необразованите, без право трябва да останат и всички, които имат данъчни задължения или не са платили осигурителните си вноски и лихвите към тях, настояват от партията.

Забраната за гласуване според тях трябва да се осъществи директно чрез изваждане от избирателните списъци.

„Смятаме, че с тези мерки ще се преодолеят голяма част от съществуващите проблеми в изборния процес, които наблюдаваме от години. Хората без образование стават жертва на контролиран вот, често нямат никаква представа в какви избори участват и за кого гласуват. Както знаем, нарастващата неграмотност е един от съвременните проблеми на България. Избирателите трябва да имат капацитета да взимат осъзнато и информирано решение. От друга страна, да завършиш училище и да си съвестен данъкоплатец са задължения на всеки български гражданин. Това е начинът всеки да допринася за развитието на обществото ни. Отказът от тези задължения означава отказ от участие в обществените процеси, каквито са и едни избори. Всички граждани трябва да са равни не само в правата, но и в задълженията“, посочват в мотивите си вносителите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети