Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Марин Райков: Важно е дали служебният кабинет ще успее да успокои българското общество

Политика

Марин Райков: Важно е дали служебният кабинет ще успее да успокои българското общество

Марин Райков: Важно е дали служебният кабинет ще успее да успокои българското общество - Tribune.bg
Снимка:

Най-важното е служебното правителство да успокои обществото и то да повярва, че институциите ще намерят формулата за преодоляване на недоверието, което расте. И съм убеден, че ще излезем от тази ситуация. 

Това препоръча бившият служебен премиер (2013 г.) Марин Райков в интервю пред БНР.

"Служебният кабинет трябва да продължи да работи по Шенген и еврозоната. Няма да вляза във вътрешнополитически коментари, като посланик не съм го правил, няма и сега да го направя", каза Райков, дипломат на България в Лондон.

Според него скандалите у нас имат негативен ефект върху образа на българските институции и начина им на функциониране.

"Не мога да кажа, че случващото се отнася благоприятно на досиетата за Шенген. На този етап не съм видял официална реакция, но тези процеси без съмнение се следят. Основният проблем е как функционират нашите институции. В демократична страна като България се очаква институциите да намират решение на тежките предизвикателства. Не може да няма отражение върху оценките по нашата готовност по досиетата Шенген", предупреди дипломът. 

И припомни, че настоящата политическа ситуация му прилича на онази отпреди 10 години, когато той стана служебен премиер: 

"Важен е начинът, по който премиерът действа - дали ще успее да успокои българското общество. Преди 10 години пак беше същата степен на напрежението и тогава имаше хора, които се палеха по улиците". 

Марин Райков коментира, че "всеки служебен кабинет е повече или по-малко самотен, а този рискува да е по-самотен от предишните, защото всички политически сили се дистанцират от него". 

"За първи път критиките започнаха още преди служебният кабинет да се закълне. Това е безпрецедентно. Ние също бяхме с едно усещане на известна самота с изключение на последните дни. Ние нямахме парламент. В този случай целият кабинет и министрите ще бъдат пряко следени и контролирани от НС. Тази разлика никак не е малка", коментира Райков.

"Тази кампания рискува да бъде доста пълна с компромати и желание за създаване на напрежение. Това се вижда отсега. Няма начин това да не се отрази на работата на служебното правителство и то трябва да прояви самообладание, и с конкретни стъпки да покаже, че всякакви атаки са неоснователни", предупреди Райков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети