Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов на срещата на ПП-ДБ с Мария Габриел: Ще проиграем голям шанс

Политика

Бойко Борисов на срещата на ПП-ДБ с Мария Габриел: Ще проиграем голям шанс

Бойко Борисов на срещата на ПП-ДБ с Мария Габриел: Ще проиграем голям шанс - Tribune.bg

Кандидатът на ГЕРБ призова да се излезе от порочния кръг

След вчерашното скатаване, днес ПП-ДБ се появиха на срещата си с ГЕРБ-СДС и предложената за премиер Мария Габриел. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се присъедини към средата на разговора, макар че срещата не е лидерска. След като поздрави присъстващите, той седна до колегите си. 

Номинираната за премиер отново изброи 10-те точки от плана си за бъдещо управление. За да се случи каквото и да било, България има нужда от работещо правителство, заяви Мария Габриел. Тя призова за екип, в който решенията не се спускат, а се взимат съвместно.

„Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели и механизми за постигането им. Тази рамка търпи промени и оставаме отворени за този диалог. Виждам възможност за екип в България. Нека излезем от порочния кръг. Диалогът не цели веднага и само общото, а да бъдат зададени трудните въпроси, за да е стабилна основата“, заяви номинираната за министър-председател. Тя повтори ангажимента си правосъдният министър да поиска от ВСС освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Това би било важна крачка, заявка за пълна правосъдна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост у българските граждани, допълни Габриел.

Акцентира и върху важността от овладяване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното забавяне по европейските програми, сигурността на гражданите - борба с битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация на армията, здравеопазване.

По думите ѝ между двете коалиции има много теми с допирни точки. „Няма как да не откроя добрите предложения, но те имат нужда от ресурс и финансине, но няма как без работещо правителство. Може да има екип на България с ангажимент към българите в страната и извън нея“ заяви Мария Габриел.

Първи думата от ПП-ДБ взе Кирил Петков, който заяви, че се е запознал с 10-те приоритетни точки, настоя за повече детайли.  Затова даде думата на  Атанас Атанасов по темата сигурност. Той попита каква ще е политиката на бъдещо нейно правителство по отношение на военната помощ за Украйна, както и дали шефовете на службите трябва да се назначават от президента или Министерския съвет.

По отношение на първия въпрос Мария Габриел отговори, че позицията е за пълна солидарност с Украйна. Колкото до назначенията, тя посочи, че първо трябва да се запознае с текста на законопроекта и обясни, че решенията не се спускат от един човек, затова и трябвало да го обсъди с колегите си. „Аз обичам да чета“, подчерта еврокомисаря.

По темата правосъдие беше поканен Христо Иванов, който Габриел нарече „фин познавач“. Иванов изрази надежда, че ще се говори за съществена реална промяна в Прокуратурата, а не един да бъде сменен с друг. Въпросът е не да сменим една фасада с друга, а да има промяна в дълбочина, заяви Христо Иванов. Попита какви са намеренията на ГЕРБ-СДС за промяна в Конституцията. „За мен е важно да продължим да говорим за конституционна реформа, но трябва да излезем от порочния кръг. Вие сте фин познавач на съдебната реформа, затова търсим подкрепа, за да може да се осъществи, защото тя не може да се осъществи от една политическа сила“, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Последен взе думата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Не от неуважение закъснях. Исках да видите, че ГЕРБ не е лидерска партия, а че е равностойна на вашата. Чухме няколко пъти да се споменават отделни решения, които се изваждат сега като в предизборна кампания. Завършекът на тази среща е, че имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим. Аз не с шега и закачка съм казвал - защо Асен Василев да не е финансов министър? През август месец ние няма да можем да си съберем избирателните комисии. И тогава ще водим същите разговори, но с изпуснати финанси, ПВУ“,  заяви той.

Той призова лидерите на ПП-ДБ да преспят една нощ и да помислят.

„След това ние ще намерим решение - добро или лошо. Но мисля, че по-лошо от 2 години служебни правителства няма. Виждате нервите, които се появиха днес от ЮАР.  Ще проиграем голям шанс, не се заблуждавайте всички, че избирателите ни предпочитат избори или други формати“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Кирил Петков от своя страна  благодари и изтъкна, че точно в този формат се провеждат истинските разговори. „За да може едни решения да се вземат, ние трябва да видим как човекът зад тях реагира преди да се довери една цяла държава на него. Има значение дали можем да водим нормален диалог за решенията и е много важно дали сме последователни и принципни. Когато имаш ясно поет ангажимент на база на джентълменска уговорка, трябва да се спазва. Нашият голям проблем е, че си нямаме доверие. И вие на нас, и ние на вас“, обясни Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати