Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мария Габриел ще вземе участие в общия дебат на 78-та сесия на ОС на ООН

Политика

Мария Габриел ще вземе участие в общия дебат на 78-та сесия на ОС на ООН

Мария Габриел ще вземе участие в общия дебат на 78-та сесия на ОС на ООН - Tribune.bg
Снимка:

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Ню Йорк, където ще вземе участие в общия дебат на 78-та сесия на ОС на ООН и съпътстващи събития.

Днес вицепремиерът ще участва в откриването на Срещата на върха за Целите за устойчиво развитие.

Тя ще направи изказване на министерската среща на тема „Ролята на изкуствения интелект за ускоряване на напредъка за постигане на Целите за устойчиво развитие“.

Вицепремиерът ще участва и в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС.

Утре Мария Габриел ще участва в откриването на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Програмата на вицепремиера предвижда редица двустранни срещи, включително двустранна среща от името на Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, с министъра на външните работи на Република Чили Алберто ван Клаверен.

Мария Габриел ще вземе участие и в Министерската кръгла маса относно необходимостта от изменение на Римския статут, както и в Четиристранна среща на ниво външни министри между България, Гърция, Румъния и Хърватия. Предвижда се да бъдат дискутирани теми, свързани с иницитивата „Три морета“, регионално и икономическо сътрудничество.

На 20.09. Мария Габриел ще участва в заседанието на Съвета за сигурност (открит дебат) на ООН на тема “Отстояване на целите и принципте на Устава на ООН чрез ефективен мултилатерализъм: поддържане на мира и сигурността в Украйна”

Програмата на вицепремиера включва и подписване на Споразумението към Конвенцията на ООН по морско право за съхранение и устойчиво използване на морското биологично разнообразие в зоните отвъд национална юрисдикция.

На 21.09 програмата на вицепремиера предвижда участие в подготвителната министерска среща за Срещата на върха за бъдещето, както и среща с генералния секретар на ООН , заедно с президента Румен Радев.

Мария Габриел ще вземе участие и в събитие на глобалната инициатива „Неограничено поколение“ на тема “Двойният преход: подготовка на следващото поколение за зелено и цифрово бъдеще”, на което е член на УС. Инициативата е на генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.

Вицепремиерът ще проведе и двустранни срещи с г-жа Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ и Сима Бахус, заместник-генерален секретар на ООН и изпълнителен директор на ООН-Жени. 

Програмата на вицепремира предвижда и Трансатлантическа вечеря на министрите на външните работи. 

На 22.09 Вицепремиерът ще вземе участие в Министерска среща на Комисията за изграждане на мира. Мария Габриел ще се включи и в дискусията за визията за осигуряване на бъдещето чрез приобщаващ икономически растеж, енергийна сигурност и публично-частно сътрудничество.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети