Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мария Неделчева-Габриел: Премиерът е партиен лидер, президентът трябва да е обединител

Политика

Мария Неделчева-Габриел: Премиерът е партиен лидер, президентът трябва да е обединител

Мария Неделчева-Габриел: Премиерът е партиен лидер, президентът трябва да е обединител - Tribune.bg
Снимка:

Водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП направиха дебат по основни политически теми

„Борисов е лидер на партията. Не си е позволил да отиде на нито едно събитие. Имаме си предизборен щаб. Държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейски избори. Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен“. Това заяви водачът наевролистата на ГЕРБ Мария Неделчева-Габриел, която участва в дебат с водача на БСП за предстоящите избори за Европейски парламент. Двете дебатираха в ефира на NOVA телевизия. Думите на водача на ГЕРБ бяха по повод изказано недоволство от страна на Елена Йончева, че премиерът Бойко Борисов бил председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

„Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат да обяснения, всъщност започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града.“ Така Йончева постави президента Румен Радев в отбора на БСП, въпреки твърдението на държавния глава, че бил раноотдалечен от всички политически партии.

Мария Неделчева-Габриел беше категорична, че иска да представлява страната ни в ЕП, защото може да допринесе за "силна, сигурна и суверенна Европа". "За нас каузата е България. А аз се отличавам с две качества: дипломация и твърдост", заяви лидерът на листата на ГЕРБ.

"Моята битка вече повече от две години е срещу корупцията и липсата на справедливост. Време е тази битка да се изнесе и в Брюксел", каза от своя страна Йончева.

На въпрос зададен от Мария Неделчева-Габриел, кои са темите, по които ще работят заедно, Йончева заяви, че е готова да работи по всички теми с честни и почтени хора. Според Йончева важно било да се бори демографската криза. Тя каза, че изчезвали 11 млрд. евро, а водачът на ГЕРБ ѝ заяви, че това въобще не е вярно и е добре да се поправи, да не говори един ден така и в Европейския парламент.

„Ако тези цифри са верни, това означава, че 60% от публичните средства се крадат. Признанието и доверието към страната ни е, че именно в България ще се открие офис на Световната банка", допълни Неделчева-Габриел.

„В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че 2/3 от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват", каза Йончева.

Неделчева-Габриел пък цитира първото изречение от въпросния доклад: "Силната динамика на растежа в България и стабилността на държавните финанси предоставят възможност за преодоляване на оставащите стрруктурни предизвикателства и за повишаване потенциала за растеж". "Това е оценката на ЕК за последния доклад за страната ни", заяви Габриел. Тя цитира и други доклади, последният от които - на Fitch Ratings от края на март 2019 г., в които е записано, че България е в една много добра позиция спрямо други държави и това дава възможност за повече перспективи".

"Злоупотреби има навсякъде", каза още водачът на ГЕРБ и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни. "У нас не се случва това държавата да се опитва да ги замаже. Затова има ясна процедура - финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани", заяви тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГРЕБ и ЧУК" ЙОНЧЕВА ГО КАЗА МНОГО ТОЧНО... "ПРЕЗИДЕНТА Е ДЛЪЖЕН ДА РАЗКРИВА ДАЛАВЕРТИТЕ НА ВЛАСТТА, ИНАЧЕ СТАВА СЪУЧАСТНИК" , А ТАЗИ ГЕРБАВАТА ПАЧА ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ХВАЛЕШЕ ПОЖАРНИКАРА "БУДА"
14.05.2019 10:05 / Отговор
Стивън Първо трябва да се освободи от своите грехове,че доста се натрупаха.И след това да търси греховете на властта.
14.05.2019 10:49 / Отговор
Крадливото Ленче Аз не крада,аз само пари пера
14.05.2019 11:36 / Отговор
нина Куре, ти гледа ли, слуша ли ?
14.05.2019 15:01 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети