Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николова: Има трайна тенденция за понижаване на коефициента на детската смъртност

Политика

Николова: Има трайна тенденция за понижаване на коефициента на детската смъртност

Николова: Има трайна тенденция за понижаване на коефициента на детската смъртност - Tribune.bg
Снимка:

За всички деца в страната се осигуряват безплатни, високоефективни и безопасни ваксини

В резултат на предприетите мерки през последните години се наблюдава многогодишна и трайна тенденция за понижаване на коефициента на детската смъртност, изтъкна на парламентарен контрол вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„В резултат на предприетите мерки през последните години се наблюдава многогодишна и трайна тенденция за понижаване на коефициента на детската смъртност. Броят на починали деца до 1 година отнесен към броя на живородени деца за съответния период. През 2019 г. коефициентът на детската смъртност достига 5.6 на 1000 живородени деца при стойност от 13.3 на 1000 през 2000 г., 7.4 на 1000 през 2014 г. и 5.8 през 2018 г. Снижаването на показателя с детска смъртност до 6.8 на 1000 живородени деца е една от националните здравни цели, заложени в Националната здравна стратегия 2020 г. Тази цел е постигната още през 2016 г.“, посочи вицепремиерът.

По думите ѝ, доколкото детската смъртност е статистически показател с най-висока степен на зависимост от качеството на предоставените здравни услуги за майките и децата, то намалението му следва да се приеме като обективно доказателство за постигнат положителен резултат от правителството.

„В програмата за управление на правителството в периода 2017-2021 г. са заложени мерки, свързани с повишаване качеството на грижите в майчинство и детско здравеопазване. В Националния рамков договор за медицински дейности за 2019 г. бяха увеличени цените на клиничните пътеки за болнично лечение на деца. Допълнително за децата с тежки заболявания в случаите, когато лечението не може да бъде осъществено своевременно в страната или необходимите диагностично-лечебни процедури не могат да бъдат извършени в Република България от НЗОК се издава разрешение за планово лечение в чужбина. Съгласно Закона за здравето лицата до 18-годишна възраст имат право на медицинска помощ извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, която включва и заплащане със средства от държавния бюджет на медицински изделия, лекарствени продукти, които не са включени в позитивния лекарствен списък“, подчерта вицепремиерът.

Марияна Николова допълни, че лечението на онкологични, онкохематологични заболявания, започнало преди навършването на 18-годишна възраст продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на конкретното лечение. По думите ѝ профилактиката е основен приоритет по отношение на детското здраве.

„За всички деца в страната се осигуряват безплатни, високоефективни и безопасни ваксини за задължителните имунизации и реимунизации“, уточни вицепремиерът.

Марияна Николова напомни, че в изпълнение на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве са разкрити 31 здравно-консултативни центрове, в които се осигуряват и специализирани медицински консултации извън обхвата на здравното осигуряване за деца с увреждания и хронични заболявания, родилки и бременни с повишен медицински риск.

Вече са осигурени и средства за реализиране на три проекта за предоставяне на мобилни здравни услуги на бременни жени и деца до 3-годишна възраст с акцент върху групите в риск и фокус върху ромското население.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети