Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Марияна Николова проведе среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Политика

Марияна Николова проведе среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Снимка:

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова проведе работна среща с Корийн Йонкър, ръководител на мисията за наблюдение на парламентарните избори 2021 в България на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и с Марсел Надж, член на мисията.

Вицепремиерът Марияна Николова запозна представителите на ОССЕ с координиращата функция на администрацията на Министерския съвет и предприетите до този момент мерки по организацията на изборния процес. Като най-голямо предизвикателство тя посочи провеждането им за първи път в епидемична обстановка и необходимостта да бъде осигурена максимална защита както в местата за гласуване и на членовете на избирателните комисии, така и на гражданите, които ще упражнят своето право на вот. Марияна Николова увери представителите на ОССЕ, че Министерството на здравеопазването е осигурило всички необходими предпазни и дезинфекционни средства за изборния ден. Разписан е и транспортен план, по който ще бъдат осъществени доставките на изборните книжа по региони и зад граница.

По отношение на сертификацията на машините за гласуването, вицепремиерът обясни, че Изборният кодекс ясно посочва сертифициращите органи в Република България и това са Държавна агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че ще настоява да бъде публикуван максимално подробен доклад, като се вземат предвид ограниченията за сигурност и интелектуална собственост. „Докладът е необходим да убеди хората в достоверността и надеждността на машините за гласуване. В обществото не трябва да остава съмнение за качеството и сигурността на машинното гласуване“, заяви вицепремиерът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още