Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Марияна Николова: Ще сме безкомпромисни за спазване на законността и безопасността на изборите

Политика

Марияна Николова: Ще сме безкомпромисни за спазване на законността и безопасността на изборите

Марияна Николова: Ще сме безкомпромисни за спазване на законността и безопасността на изборите - Tribune.bg
Снимка:

Взели сме необходимите мерки и ще бъдем безкомпромисни за спазване законността и безопасността при провеждането на парламентарните избори на 4 април. Най-важно е да се защити здравето на избирателите и на членовете на избирателните комисии, както и да направим така, че вотът да е честен и гражданите свободно и без никакъв риск да изразят волята си. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред bTV.

Тя коментира, че е създадена цялостна организация за гарантиране обективността на гласуването и че се поддържа постоянен диалог с ЦИК и останалите компетентни органи за своевременното решаване на възникващите въпроси. Изборите са сложни и се провеждат в безпрецедентна обстановка на пандемия от COVID-19. Отговорност на властите е да се приложат и спазват стриктно не само Изборният кодекс, но и Здравният протокол за вота, изготвен от Министерството на здравеопазването.

За изпълнението на противоепидемичните мерки също ще се упражнява стриктен и постоянен контрол за съответствие.

Правим допълнителни обсъждания по темата, например за провеждането на организираните мероприятия на кандидатите, които трябва да са на открито и да няма струпания. Хората трябва да са спокойни, че всички здравни правила ще се приложат при гласуването, ще се осигурят дезинфекционни маски и препарати, включително и за техническите средства. Всички РЗИ работят усилено по предоставянето на средствата за защита, увери вицепремиерът. Не е допустимо да се провежда изборът в помещения, които не могат да се проветряват или са малки, но повечето зали са големи класни стаи с отварящи се прозорци за постоянно проветряване на всеки 10 минути.

Няма как да има забавяне и на процедурите пред мобилните урни, на тях ще се гласува с ръкавици и при наличието на достатъчно дезинфектанти, а преносителите на урните ще са с предпазно облекло.

Няма да допуснем хаос, взети са всички предпазни мерки и за гарантиране сигурността на машинното гласуване, посочи вицепремиерът. Тя припомни, че ЦИК вече предостави техниката за съхранение в склад, който се охранява от МВР. В момента тече процес по проверка на годността им и сертифициране по подготвената методика, за което отговорните институции са Държавна агенция „Електронно управление“, Български институт по стандартизация и Български институт по метрология. Не е възможен нерегламентиран достъп или вмешателство до машините. В постоянен контакт сме с „Информационно обслужване“ и за броенето на гласовете, така че няма да бъде допуснат хаос, стана ясно от думите на Марияна Николова.

Министърът на туризма се спря също и на ситуацията в отрасъла, който е най-пострадалият от пандемията.

Въпреки тежките условия досега нямаме оплакване за неспазване на противоепидемичните правила.

Ресторантите в хотелите работят при регламентираните ограничения за вечерен час, дезинфекция и дистанция. Благодарение на навременните мерки още от октомври и въвеждането на единни правила за зимните курорти ще имаме добър сезон, макар и несилен. Тя подчерта, че в момента се отчитат резервационни пакети предимно за уикенд посещения от българи и от балканските страни.

Българите преоткриха страната си, има също интерес и от Израел, руския пазар, Германия, Великобритания.

Държим да се направят общи договорености на европейско ниво и за пътуванията на имунизираните туристи, но това е все още въпрос на регламентация за пропускателния режим на границите - дали със съответните паспорти или с отрицателни тестове. Ваксинацията е доброволен акт, всеки гражданин има право на нея и приканваме хората да го сторят. Това дава сигурност и спокойствие не само за тях, а и за рестарт на сектора, подчерта вицепремиерът и министър на туризма.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати