Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Маркет линкс“: ГЕРБ с 3% пред ИТН, свити са до „твърдото си ядро“ и трудно ще намаляват

Политика

„Маркет линкс“: ГЕРБ с 3% пред ИТН, свити са до „твърдото си ядро“ и трудно ще намаляват

Маркет линкс: ГЕРБ с 3% пред ИТН, свити са до твърдото си ядро и трудно ще намаляват - Tribune.bg
Снимка:

Управлението на ГЕРБ беше атакувано, но не се оправдават очакванията, че това води до спад на електорална подкрепа, показало проучването

6 партии вероятно ще влязат в парламента. Интересна битка ще има за второ място, прогнозира „Маркет Линкс“.

63% са декларирали, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, това може би ще ни доведе до по-висока избирателна активност.

Много ясно се очертава актуалното разделение в обществото. Имаме много сериозна партизация. Имаме над 20% подкрепа за ГЕРБ и тяхната коалиция със СДС. Докато на обратния полюс са около 60% от българите. Това се отразява и в различни въпроси, които мерим“, твърди Добромир Живков, управител на „Маркет Линкс“.

Той съобщи данните от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19 – 27 май 2021-ва година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

В ситуация, в която управлението на ГЕРБ беше атакувано от много различни източници, не се оправдават очакванията, че това води до спад на тяхната електорална подкрепа. Това налага тезата, че ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и е малко вероятно подкрепата за тях да намалява“, обясни Добромир Живков за нагласите на хората преди вота.

Има такъв народ“ (ИТН) в момента е с два пункта и половина под резултата на ГЕРБ. В последните седмици ИТН отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия и това води до демобилизация на електората ѝ“, смята социологът.

Интересно е, че според „Маркет Линкс“ над 50% от българите „одобряват формата на служебния кабинет, приемат го като добре балансиран от партийна гледна точка“.

По-принцип новата изпълнителна власт се ползва с по-висок рейтинг на самия старт на своята дейност. Тук контрастът се усилва от това, че предишното управление беше стигнало много ниски нива. Надеждите на българските граждани се насочват към следващите избори“, посочи Живков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети