Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Маркет линкс“: ГЕРБ води ПП с 6% , доверието към правителството пада с 19%

Политика

„Маркет линкс“: ГЕРБ води ПП с 6% , доверието към правителството пада с 19%

Маркет линкс: ГЕРБ води ПП с 6% , доверието към правителството пада с 19% - Tribune.bg
Снимка:

22,9% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. На второ място е „Продължаваме промяната“ с 16,9%. След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3% и „Възраждане“ с 8,6%. На предпоследното място е „Демократична България“ със 7,4%, а на последно е „Има такъв народ“ с 5,8%.

6,4% от анкетираните са дали отговор, че ще гласуват за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласуват.

Това сочат данните от национално проучване е финансирано и реализирано съвместно от БТВ и „Маркет линкс“, проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април – 8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%).

БТВБТВ

Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, заяви пред БТВ социологът Добромир Живков.

Какви са емоциите, които изпиват гражданите, свързани с политическата ситуация?

    35% изпитват разочарование;

    25% изпитват тревога;

    14% изпитват гняв;

    8% се страхуват;

    7% изпитват надежда;

    7% от анкетираните изпитват „неутрална“ емоция;

    3% се чувстват застрашени;

    1% изпитват спокойствие;

Никой от анкетираните не е отговорил, че изпитва сигурност от политическата ситуация в страната.

„Регистрирани са исторически ниски нива на удовлетворение от развитието на страната. 70% от българското общество определя като негативно финансовото развитие на домакинствата им. Вече имаме комплексни причини да се случи общия фон на недоволство и страх в българското общество“, допълни Добромир Живков.

Тримата лидери с най-високо обществено доверие са: Румен Радев, Стефан Янев и Бойко Борисов.

БТВБТВ

На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19%. На пето място е премиерът Кирил Петков със 17%. След него се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов също със 17% доверие. На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие. Предпоследното място е за лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.

70% от анкетираните лица смятат, че спирането на доставките на руски газ е крайно несправедливо, докато 18% не смятат така, а 13% са отговорили „не мога да определя“.

БТВБТВ

36% от анкетираните лица са заявили, че са за неутрална позиция на България във войната и че подкрепят позициите на Русия, докато 43% не подкрепят, а 21% не могат да преценят. 59% от запитаните смятат, че България не може да гарантира национална сигурност и териториална цялост извън НАТО, 24% не смятат така, а 17% не могат да определят, сочи още проучването на „Маркет линкс“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети