Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Маркет линкс“: Президентският вот се решава на балотаж, ГЕРБ остават първи с 23%

Политика

„Маркет линкс“: Президентският вот се решава на балотаж, ГЕРБ остават първи с 23%

Снимка:

Президентските избори вероятно ще се решат на втори тур. Това е изводът на социолозите от „Маркет линкс“. Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията, проведено е сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 02–07 ноември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Сред решилите да гласуват Румен Радев, който е подкрепен от БСП събира подкрепа от 46,7 на сто. Проф. Анастас Герджиков получава 25,6 процента.

Кандидатът на ДПС Мустафа Карадйъ е трети с 10,3 процента, а председателят на ВКС Лозан Панов (подкрепен от „Демократична България“) има подкрепата на 7,7 процента.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов има 2,6 на сто от гласуващите. А певицата Луна Йорданова е шеста по резултат - с около 1,3 процента.

Решаваща за президентския вот е и активността. Пред социолозите твърда убеденост, че ще гласуват изразяват мнозинството от българите – почти 60 на сто. Други 19 процента заявяват, че вероятно ще го направят.

Почти 5% от гласуващите не са избрали своя кандидат и така е възможно пренареждане.

По отношение на парламентарния вот, коалицията ГЕРБ-СДС отново са първа политическа сила с 23%, втори с 16% е формацията на Кирил Петков и Асен Василев. БСП се очертава тета с 12,1%.

ДПС е след тях с малко над 11 процента. „Демократична България“ събира 10,5 на сто. Според изследването "Има такъв народ" на Слави Трифонов e на шеста позиция с подкрепа около 10 процента.

На ръба за влизане в парламента остава „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 4,1. Под тях са „Възраждане“ с 3 % и ВМРО с 1,2%.

От проучването става ясно още, че над 70 % е отрицателното отношение към развитието на страната. Отчита се висок ръст на неудовлетворение, страх, липса на стабилно управление. Кампанията пък е станала заложник на ковид кризата, която и днес отне живота на над 330 души. Хората свързват мерките и липсата им с Радев, това се подпомага от негативната кампания срещу него.

Данните са от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 02–07 ноември 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.  

Маркет ЛинксМаркет Линкс

 

Етикети проучване

Топ новини

виж още

Актуална тема