Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Седмица преди изборите: ГЕРБ убедително води пред БСП

Политика

Седмица преди изборите: ГЕРБ убедително води пред БСП

Седмица преди изборите: ГЕРБ убедително води пред БСП - Tribune.bg
Снимка:

Дистанцията между основните политически играчи се запазва, показва проучване на „Маркет линкс“

Седмица преди парламентарните избори дистанцията между основните политически играчи се запазва, показва проучване на „Маркет линкс“, съобщава БТВ. На първо и второ място са ГЕРБ и БСП, а партия „Има такъв народ“ – на трето. Другите две формации, които влизат в парламента са ДПС и „Демократична България“. ВМРО и „Изправи се! Мутри вън!“ са на ръба според данните, обработени от „Маркет линкс“. Допитването е осъществено от 18 до 25 март в страната чрез пряко интервю или анкета онлайн сред 1026 лица над 18 г.

Протестният вот, обаче, може да обърне предварителните нагласи, смятат от агенцията. Нейни представители коментираха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.   

Социологът Добромир Живков поясни пред БТВ, че и  епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков. Първа индикация според него в тази посока е и фактът, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети