Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Маркус Зьодер: България показва колко е силна, подкрепяме ви за Шенген!

Политика

Маркус Зьодер: България показва колко е силна, подкрепяме ви за Шенген!

Маркус Зьодер: България показва колко е силна, подкрепяме ви за Шенген! - Tribune.bg
Снимка:

За пример сме в Европа – на първо място сме по задържани и осъдени каналджии, отбеляза Бойко Борисов

„Подкрепяме България за Шенген!“ Това заяви премиерът на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер след срещата на четири очи с българския си колега Бойко Борисов.

Зьодер е на посещение в България по покана на българския премиер. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, сигурността, икономиката и финансите, както и много други теми от европейския дневен ред.

В изказването си той определи страната ни като „важен фактор за стабилността на целия регион“ и изрази похвалата си за успешното опазване на външните граници на ЕС.

„България се доказва като много стабилен европейски партньор“, заяви Зьодер. „В една все по-слаба Европа, България показва колко силна е тя и колко усилия полага за опазване на сигурността на границата на ЕС“, допълни още той.

„Ние искаме да засилим и ролята на „Фронтекс“ в Европа, посочи премиерът на Бавария.

Той отбеляза нуждата от засилване охраната на вътрешните граници.

„Новата Комисия трябва да направи една откровена оценка на ситуацията и да предприеме мерки“, каза още Зьодер.

Двамата премиери положиха подписите си под съвместна декларация за сътрудничество в областта на сигурността и противодействие на престъпността.

Според Зьодер в тази област страната ни постига „много над средното ниво“, за което получава уважението на своите европейски партньори.

„Много е важно да работим заедно за засилването на обединените в Европа“, заяви още баварският министър-председател и призова за подкрепа на проевропейските сили на Стария континент.

„Българският народ с много усилия постига това, което вие в момента отчитате.Аз мисля, че когато премиерът на една от най-силните и мощни икономически провинции в Германия, каквато е Бавария, моторът на Германия, дава тази оценка, тя е доста по-меродавна от тази на някои партийни централи в момента“. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов след срещата с министър-председателя на Свободна държава Бавария – Маркус Зьодер.

„Детайлно запознах колегата Зьодер с това, което правим по отношение на охраната на Шенгенското пространство, нелегалната имиграция. Чухте, че сме за пример в Европа.Държавата е доказала как може да се справя с нелегалната миграция и мисля, че сме и на първо място в Европа, което прави чест на колегите от МВР, по задържани, арестувани и дадени на съд, и вече и с присъди  каналджии“, отбеляза Бойко Борисов.

По думите му България може да се съревновава с всяка една държава в Европа в това отношение.

„Двата ангажимента, които ние сме поели като държава пред колегите  в Бавария  - финансова и икономическа стабилност, са факт. Огромен фискален резерв, най-нисък външен дълг в Европа, под 5 % безработица,  траен икономически растеж и надявам се добро място за инвестиции. В същото време на 100% решен миграционен проблем с границите, съответно Черно море, турската и гръцката“, посочи още премиерът на България. 

Той увери баварския си колега, че страната ни непрекъснато инвестира от собствения си бюджет в охраната на границите си, не само за нова техника, но и за развитието на личния състав. „Значително е това, което България прави за защита на външните граници“, подчерта  Борисов.

„Нашата партия се нарича Граждани за европейско развитие на България. Тя има само един път – европейският“, категоричен беше Бойко Борисов.

Срещата завърши с подаръци за български ученици, написали есе за Бавария.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

keri баща ми имаше гъбички по краката ,направо му бяха разядени от 10 години и нищо не помагаше ,тогава от Германия му поръчахме този мехлем,това го спаси,премахна ги завинаги https://bit.ly/2Y86LDe
02.05.2019 19:24 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети