Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мартин Табаков с 10 въпроса към военния министър Янев

Политика

Мартин Табаков с 10 въпроса към военния министър Янев

Мартин Табаков с 10 въпроса към военния министър Янев - Tribune.bg
Снимка:

С 10 уточняващи въпроса към военния министър и бивш служебен премиер Стефан Янев се обръща политическият анализатор Мартин Табаков, за да изясни позицията на генерала относно разполагането на нови войски на НАТО в България, посочва сайтът ahtezimedii.com. Изданието припомня, че министърът на отбраната излезе с позиция във Фейсбук, касаеща нарастващото напрежение между Украйна и Русия, като според него не са нужни допълнителни войски на НАТО в България.

В своята позиция ген. Стефан Янев се ангажира с няколко тези, а именно - че разполагането на допълнителни войски по Източния фланг на НАТО, по модела на засиленото предно присъствие, ще доведе до нарастване на напрежението в региона, както и че към този момент не са налице обстоятелства, които да налагат разполагането на допълнителни войски на Алианса на наша територия.

Тази позиция на министър Янев бе опровергана от премиера Кирил Петков. По този повод политическият анализатор Мартин Табаков настоява чрез пресцентъра на министерството на отбраната медиите да поискат отговори на следните 10 въпроса.

„Г-н министър, изразената ви позиция ваша ли е или на президента Румен Радев?

Г-н министър, да гледаме ли на тази ваша позиция като продължение на президентското Крим „в момента е руски, какъв да е”?

Г-н министър, след като по думите на министър-председателя позицията на България спрямо реакцията на НАТО, в контекста на напрежението между Украйна и Русия, не е обсъждана в Министерски съвет, какво целите с излагането в предварителен порядък на вашата такава?“, отбелязва Табаков. Той вижда контраст в позицията на военния министър с тази на премиера и настоява за уточнение - значи ли това, че ген. Янев има разминавания с ръководителя на изпълнителната власт?!

Политическият коментатор е изненадан как военният министър се обявява едновременно за „единен подход от страна на НАТО” и в същото време застъпвате позиция срещу разполагането на допълнителни войски по модела на засиленото предно присъствие, която е в рязък контраст с тази на вашите източноевропейски колеги от НАТО?

„Г-н министър, да разбираме ли, че според вас „нежелано нарастване на напрежението в региона” би било функция на дислоцирането на допълнителни войски в държавите от Източния фланг на НАТО, но не е резултат от струпването на такива от страна на Руската Федерация по границата с Украйна?“, пита още Табаков. Той изтъква, че военният ни министър следва да даде пример за „необходими обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия”!

„Г-н министър, след като според вас „на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност”, защо само преди шест дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че струпването на войски на Руската Федерация по границата с Украйна е „провокативно, дестабилизиращо. И подкопава сигурността на Европа”?

Г-министър, бихте ли очертали направленията, от които според вас произтичат потенциални заплахи за България?

Г-н министър, бихте ли ни казали как цялата ви позиция кореспондира с трите основни задачи на НАТО, така както те са дефинирани през 2010-та г. в Стратегическата концепция на Алианса за колективна отбрана, управление на кризи и кооперативна сигурност?“, завършва Табаков своите питания към  министъра на отбраната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети