Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Манолова готова да организира разговори за съставяне на кабинет

Политика

Манолова готова да организира разговори за съставяне на кабинет

Снимка:

Очаквам Радев да не бърза с връчването на втория мандат, защото процедурата по актуализацията на бюджета върви бавно

Отговорността на партиите пред българския народ трябва да е по-висока от партийния егоизъм кой да вземе мандата. Това заяви председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова в кулоарите на парламента.

„Очакваме президентът да не бърза с връчването на втория мандат, защото процедурата по актуализацията на бюджета върви бавно. Важно е за хората да има достатъчно пари – за медиците, за лекарства, за подкрепа на бизнеса, за преизчисления на пенсиите. Необходими са и още средства за Пожарната, така че да може ефективно да се справи с пожарите, а също и за гранична полиция, ако очакваме да пази адекватно границите срещу наплив на мигранти. Всичко това може да се случи единствено и само през актуализацията на бюджета. Но като парламентарист гледам сроковете, с които работи парламентът и това няма да се случи в следващите седмици окончателно“, посочи тя. По думите ѝ трябва да има време за актуализация на бюджета, така че хората да са спокойни пред рисковете, пред които е изправена България.

„В същото време, ако друга от формациите не поеме инициативата, ние сме готови да започнем разговори с всички формации, извън ГЕРБ и ДПС. Целта е при евентуално при връчване на третия мандат да се положат усилия да бъде излъчено правителство, пак казвам правителство с мандат до следващата пролет“, подчерта Манолова. 

Тя уточни, че още в петък или в началото на следващата седмица ще поканят парламентарните формации на разговори, без ГЕРБ и ДПС.

Лидерката повтори, че няма значение кой ще получи третия мандат. „Трябва да има правителство без партийни фигури, без партийци, с хора, които се ползват с доверието на българските граждани и разбира се да бъде направено всичко възможно и най-голямата парламентарна група да се включи в този процес“, каза още Мая Манолова.

Тя коментира и думите на Тошко Йорданов, че ИТН са опозиция. „Ние не сме Фейсбук Република, ние сме парламентарна република и ви предлагам да погледнем какво се случва в парламента – 8 от председателите на комисии са на „Има такъв народ“, ГЕРБ има комисията по медии, ГЕРБ има Комисията по правата на човека след сцените за полицейско насилие, ДПС има двете ключови позиции - икономическа и регионална комисия, така че всеки български гражданин може да прецени кой е в опозиция по това коя партия какви комисии е поела и какво председателство на комисии ѝ е предоставено. Според мен вече е крайно време да спрем да се занимаваме с позиции и с постове. Усещането на „Изправи се БГ! Ние идваме“ е, че парламентът започва да се занимава с теми, които са абсолютно извън дневния ред на българските граждани“, подчерта Мая Манолова.

Тя обясни, че след като парламентът не е поел отговорност и загриженост към хората от Югово, където пожарите продължават да горят, от „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще отидат там като доброволци, за да подкрепят местните хора и местните власти, да видят на място с каква техника разполагат пожарните служби и дали имат достатъчна подкрепа от българските институции.

„Хората се притесняват, че тези проблеми се неглижират, гори вековна гора в Родопите. Специално за Югово пожарът все още е в близост до населеното място, до къщи на хора, до живота на хора. Така че ние няма повече да влизаме в опита да се занимаваме с разпределяне на комисии, на зали, на постове. Ние отиваме и се заемаме с проблемите на хората“, категорична беше Мая Манолова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още