Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мая Манолова предала на Бойко Рашков доказателства за подслушване

Политика

Мая Манолова предала на Бойко Рашков доказателства за подслушване

Мая Манолова предала на Бойко Рашков доказателства за подслушване - Tribune.bg
Снимка:

Посещението на Лаура Кьовеши е ясен знак, че европейските институции са разтревожени от нивото на корупция в България, смята Манолова

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ и председател на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова предала на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков документи, които по думите ѝ свидетелстват за подслушване със специални разузнавателни средства на офиса и на активисти на организацията ѝ.

„Ще предоставим документите, с които разполагаме, и от които става ясно, че офисът на „Изправи се.БГ“ и хората от „Изправи се.БГ“  са подслушвани в продължение на месеци“, каза Манолова пред журналисти на влизане в сградата, след като още вчера анонсира тази информация.

„Едната преписка е по чл. 95 - подготовка за участие в преврат, въоръжено въстание, бунт, която се оказва, че и в момента е активна, т.е. лицата, по отношение на които разполагаме със записи, може и в момента да са подслушвани или във всеки един момент могат да бъдат „закачени“, добави тя.

Манолова посочи, че другата активна и в момента преписка е по отношение на един от активистите на „Изправи се.БГ“, който е и председател на партия „Волт“ - Настимир Ананиев.

Тези преписки за прилагане на СРС са удължавани многократно, каза тя, като отново подчерта, че първите разрешения за подслушване на хора от „Изправи се. БГ“ са от 17 август 2020 година.

Ние категорично възразяваме граждански лица, участвали в протестите, да се поставят под отговорност, заяви Манолова.

По думите ѝ става въпрос за натиск от страна на предишната власт.

„Освен това носим и други сигнали, които постъпват в гражданската платформа „Изправи се. БГ“, съобщи тя.

Единият от тях е за купуване на гласове в Софийска област и за разпъван чадър и съдействие на ръководители на различни нива от МВР.

„Носим и сигнал за упражнен натиск от областен управител върху управител на болница за това кой да спечели определена обществена поръчка“, добави тя и уточни, че става въпрос за ремонта на родилното отделение във Врачанската болница.

Сред сигналите е и заплаха за убийство на първия избран кмет от „Изправи се.БГ“ - на с. Славовица, която тази нощ пресякла опит за разтоварване на огромни количества боклук в нерегламентирано сметище.

След продължилата повече от час среща с Бойко Рашков Манолова коментира:

„Министърът ни увери, че проверките на специалните служби, които прилагат специални разузнавателни средства, текат и продължават в момента. В хода на тези проверки още веднъж ще бъде проверена достоверността на документите, които ние предадохме и в най-скоро време министърът обяви, че ще оповести резултатите от тези проверки за подслушвани лица от протестите и за политически опоненти на Борисов и неговото правителство“.

Според Манолова посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши е ясен знак, че европейските институции са разтревожени от нивото на корупция в България. По нейна информация Кьовеши ще се включи в протеста пред Съдебната палата тази вечер:

„Вече е време и Европа да се разтревожи от зависимостите в България, от нивото на корупция, от корумпираните лица по най-високите етажи на властта, от приятелските кръгове на избрани фирми, които използват не само национален, но и европейски ресурс. Крайно време беше и европейска институция да прогледне за корупцията в България. Кьовеши е първа, сигурна съм, че след нея ще има и други“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети