Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мая Манолова обвини Нинова в кражба и лобизъм

Политика

Мая Манолова обвини Нинова в кражба и лобизъм

Мая Манолова обвини Нинова в кражба и лобизъм - Tribune.bg
Снимка:

„Внесеният закон за колекторските фирми е откровено лобистки в полза на банките и фирмите за бързи кредити“, коментира Мая Манолова. Тя обвини соцлидерката Корнелия Нинова, че е откраднала и преписала законопроекта.

Заедно с граждани, пострадали от коректорски фирми с кредити от банки и фирми за бързи кредити, Манолова внесе становището си по законопроекта в Министерски съвет и в Министерство на икономиката и индустрията. Тя приложи и изготвения от нея закон срещу колекторските фирми, внесен в 44-ия, 45-ия и 46-ия парламент.

„Към становището внасяме и законопроекта на „Изправи се. БГ“ за защита на потребителите от колекторските фирми. Внасяли сме го три пъти, като първият път беше през 2020г. Всеки, който се интересува, може да го види на страницата на НС. Тази информация е за г-жа Корнелия Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските фирми в моята чанта – очевидно е, че са намерили моя законопроект в нейната чанта. Преписали са го лошо и избирателно. Проблемът е, че вариантът на Министерството на икономиката е лобистки и в полза на банките и на фирмите за бързите кредити, защото ги изключва от законовите разпоредби“, изтъкна Манолова.

Според становището, потребителски организации и експерти законопроектът е лобистки, тъй като изключва защитата гражданите при събирането на дългове от банките и фирмите на бързи кредити от обхвата на закона.

„Според законопроекта на Министерството на икономиката излиза, че когато един колектор събира дълг на гражданин към мобилен оператор и ВиК дружества, ще спазва правила. Ако гражданинът възрази, изпълнението ще спре. Но ако колектор събира дълг на банка или на бърз кредит, няма да спазва никакви правила и ще е като сега – ще го тормози вкъщи и на работа, няма да му дава информация какво точно събира, ще си начислява каквито си иска такси и вноски“, отбеляза Мая Манолова. Тя обърна внимание, че над 70% от дълговете, събирани от колекторските фирми, са именно към банки и фирми за бързи кредити.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети