Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Медиана“ дни преди изборите: ГЕРБ с 22, 5 %, следвани от ИТН -21, 7 % и БСП с 20, 6%

Политика

„Медиана“ дни преди изборите: ГЕРБ с 22, 5 %, следвани от ИТН -21, 7 % и БСП с 20, 6%

Снимка:

Според агенцията, „Българските патриоти“ влизат в следващия парламент с 4, 8 % подкрепа

ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП са с почти изравнени позиции. Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите, сочи изследване на агенция „Медиана“ 6 дни преди изборите. Допитването е проведено в периода 26 юни - 2 юли с 920 пълнолетни граждани и реализирано със собствени средства.

Данните сочат, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват. При избори днес подкрепа за партията заявяват 22,5%.

За сметка на това мнозина от симпатизантите на останалите партии признават, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват. На други пък им е безразлично кой ще управлява (стига това да не е ГЕРБ).

Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти.  При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени.    

Проучването показва, че към момента ГЕРБ (22,5%), „Има такъв народ“ (21,7%) и БСП (20,6%) са с почти изравнени позиции и битката за първото място ще е не между две, а между три партии.

„Демократична България“ и ДПС пък се съревновават за четвъртото място, съответно с подкрепа от 10% и 11,1%.

Според „Медиана“ следващия парламент ще има седем партии, като засега „Изправи се! Мутри вън!“ (5,1%) и „Българските патриоти“ (4,8%) са над 4 %-ната бариера. От останалите партии – „Възраждане“ може да поднесе изненада – партията има 2,2% подкрепа.

ПроучванеПроучване

Към момента, данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации - независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от „неприемливите“ „партии на статуквото“ или нови избори, посочват от агенцията.

Засега изборната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори - около 3,1 - 3,3 млн. избиратели, посочват от „Медиана“.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още