Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Медиана“: Седмица преди изборите – Йорданка Фандъкова води пред Манолова

Политика

„Медиана“: Седмица преди изборите – Йорданка Фандъкова води пред Манолова

Медиана: Седмица преди изборите – Йорданка Фандъкова води пред Манолова - Tribune.bg
Снимка:

Според 36.3 % от анкетираните в последните години София е станала по-добро място за живеене

Една седмица преди изборите Йорданка Фандъкова води с 3.5% пред основния ѝ опонент Мая Манолова за кмет на София. Това показва проучване на „Медиана“, проведено на терен от 14 до 19 октомври 2019 г. сред 551 души, жители на община София. 27.8% подкрепят настоящия кмет за нов мандата, докато подкрепата за Манолова е 24.3%.

проучванепроучване

Борислав Игнатов е трети с близо 10 % от гласовете на избирателите. Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров – съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2 % от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата подкрепен от партията.

Според 36.3 % от анкетираните в последните години София е станала по-добро място за живеене, 20.9 на сто са на обратното мнение, а за 29 % няма промяна. Според проучването 30.4% са по-скоро доволни от работата на кмета Йорданка Фандъкова, 34.7 % - по-скоро недоволни, а 34.9 на сто - нямат мнение

Към момента може да се каже, че кметските избори в София ще се решат на балотажа на 3-ти ноември.

Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъстват 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, но ще бъдат далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет.

На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от тава дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна – накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура. 

На изборите на 27-ми октомври маже да се очаква висока изборна активност  - близо 60 % от избирателите вероятно ще гласуват.  

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати