Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Медицински сестри, акушерки и рехабилитатори ще могат да създават нов тип лечебни заведения

Политика

Медицински сестри, акушерки и рехабилитатори ще могат да създават нов тип лечебни заведения

Снимка:

НС обсъжда промените в Закона за лечебните заведения

Депутатите приеха промени в закона за лечебните заведения, с които дават право на медицинските сестри, акушерки и рехабилитатори да създават нов тип лечебни заведения.

За първи път на законово ниво се регламентира лечебното заведение „дневен стационар“. Става дума за онези дейности по прием, диагностика, лечение и наблюдение на пациенти, които не изискват пренощуване в лечебното заведение.

„Не си позволявайте по този начин да прекрачвате тази граница. Сега не е моментът по този начин да променяте Закона за лечебните заведения“, предупреди проф. Георги Михайлов от БСП.

„Аз считам, че законопроектът е изключително важен. Смятам, че е неуместна забележката на колега, който между първо и второ четене не е внесъл нито една промяна“, опонира му доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Иванов не прие критиките за смесването на първичната извънболнична медицинска помощ и специализираната извънболнична в т.н. „лечебни заведения за здравни грижи“ или лечебни бази.

„Строго неправомерна практика, която е наказуема от закона и не се допуска никъде в Европа, е несериозно да се предлага от трибуната на НС. Как едно лице с висше образование ще поставя абокат“, попита проф. Михайлов колегите си в зала. Според него тези центрове, които ще се създават от сестри, пренебрегват лекаря, който не може да участва в създаването на такива заведения, а без него те не могат да работят.

Лекари и дентални лекари могат да създават групови практики, отговори д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. „Сега създаваме възможност за друг вид практики“, допълни тя.

„Лекарят не е идентичен с лечебно заведение. Аз претендирам, че лекарят може да учредява този тип заведения. Вие правите юридически бълвоч“, възрази ѝ социалистът Георги Йорданов.

„Лекарите не могат да правят рехабилитация“, репликира го д-р Дариткова и изясни, че с промените се дава възможност на тези специалисти за самостоятелна практика.

От левицата предупредиха, че се създава законодателство, което предпоставя корупционни практики, тъй като няма критерии с кои лечебни завадения Касата ще сключва договори.  


Коментари (1)

Данаил Колев Това, което разбирам, е че герб регламентират" часпрома" в здравеопазването за медицинските сестри.
06.06.2020 08:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още