Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Медицинският съвет: Държавата прави всичко необходимо, нашата задача е да ѝ помогнем

Политика

Медицинският съвет: Държавата прави всичко необходимо, нашата задача е да ѝ помогнем

Медицинският съвет: Държавата прави всичко необходимо, нашата задача е да ѝ помогнем - Tribune.bg
Снимка:

Нашата цел е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение на COVID-19, посочи проф. Коста Костов

Държавата прави всичко необходимо за да се справи, но здравната ни система няма ресурса да се справи с мащаба от заплахата COVID-19. Нашата задача е да помогнем на правителството в тази битка. Това заяви проф. Коста Костов, който представи новия Медицински експертен съвет (МЕС). Той е създаден със заповед на премиера Бойко Борисов от 23 март. Съветът ще дава брифинги два пъти седмично.

„Ударът очаква и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемиологични мерки. Нашата единствена цел е да направим всичко по силите си, за да излезем с най-малки загуби“, каза Костов. Той подчерта, че ежедневна задача на лекарите е да съобщават горчивата истина. Съветът ще предлага решения, които да помагат и да не вредят.

„Нашата цел е изготвяне на алгоритми, препоръки за лечение на COVID-19 и неговите органни усложнения. Надяваме се, че нашата работа ще е в помощ на правителството за справяне”, посочи още проф. Костов.

„Убеден съм, че ще се справим заедно. Пожелавам кураж, днес съдбата на всеки български гражданин зависи от другия. Днес няма аз, ти, днес сме ние“, посочи още той.

Освен това МЕС ще създаде фейсбук портал, където ще бъде публикувана информация, която да е достоверна. Целта е да се представят данни, базирани на научни изследвания и доказателства.

Ето и членовете на Медицинския съвет:

проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог от МБАЛ "Токуда"

проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ "Токуда"

проф. Савелина Поповска, патолог

адвокат д-р Мария Попова, експерт по медицинско право

д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести - Инфекциозна болница - София

доц. Васил Велчев, кардиолог

доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар

проф. Георги Момеков, фармаколог

д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз

проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи

доц. Росен Калпачки, невролог

доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог

Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио"

Функциите на Медицинския съвет и на Националния щаб няма да се препокриват,а ще се допълват. И Съветът, и Щабът ще дават препоръки на Министерски съвет, който ще взима крайното решение.

Алгоритъмът, който ще се изготви

„Нашият алгоритъм искаме да съдържа кога какви тестове се правят, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат, какъв е вторият тест и отново какво се прави по-нататък с пациента“, обясни проф. Радка Аргирова.

Бързите тестове

Доц. Атанас Мангъров обясни, че болен с коронавирус отделя вируса в околната среда 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми и 20-30 дни след края им. По думите му в този момент вирусът може да се хване с бързи тестове.

Медицинският съвет се обяви за масов скрининг на населението, като тепърва ще се уточни с какви тестове да се прави и откъде ще се намерят средства за изследванията.

Лечение

„Няма утвърдена практика за лечение и профилактика на коронавируса“, заяви фармакологът Георги Момеков. Той посочи, че хлорихинът и хидроксихлорохинът имат много странични ефекти и трябва да се внимава с тяхното използване.

Психологичната страна

Увеличават се психическите кризи и тревожните разстройства в тази извънредна ситуация.

„В момента мои колеги психиатри и психолози разработват един алгоритъм, който да послужи на хората как биха могли да си помогнат сами“, обясни д-р Цветеслава Гълъбова. Тя посочи и че се търси варианти да се помага и на хората, които работят на първа линия в борбата с коронавируса.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Гневна Как ли ще стигнат до съгласие, като са толкова много хора.И докато изработят алгоритъма, да не вземе да отшуми заразата.Отсега се усеща противопоставяне на щаба , отричане на лекарството,което е доставено( може би е твърде евтино за вкуса на нашите фармацевти). Мисля,че не е нужно два пъти седмично да дават брифинги,след като те ще касаят лекари и обучението им как да ни лекуват.Да публикуват тези неща на страницата си.Засега на хората им е нужно да следват указанията на щаба за ограничаване на заразата. Генерал Мутафчийски стоически издържа и дано устиска до края на тази зараза.
24.03.2020 13:32 / Отговор
Дедо министър А защо върнахте на работа администрацията на здравна каса?Ананиев не е епидемиолог,но е министър.Озаптете го.Каква работа има администрацията,толкова належаща,че да не може да работи онлайн???
24.03.2020 13:35 / Отговор
Катя Мангъров е злобен комплексар!!! Кой от Националния щаб нямал да си вземе изпита, другарю?!? Той лични сметки ли ще разчиства? А изложението му беше пълен хаос - напрегнато, многословно, изтъкващо! Дано перфектният Национален щаб издържи на този съвет и неговия шеф!
24.03.2020 14:14 / Отговор
Бойко Абсолютно ненужен съвет.Само началници.Така не се прави екип.Егото им е огромно и ште гледапе само скандали.
24.03.2020 14:37 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети