Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Механизмът за разследване на главния прокурор вече е в Конституцията

Политика

Механизмът за разследване на главния прокурор вече е в Конституцията

Механизмът за разследване на главния прокурор вече е в Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на конституционната комисия гласува "против"

След разгорещен спор трябва ли механизмът за разследване на главния прокурор да бъде вписан в конституцията, депутатите склониха да го включат с 162 гласа "за".

Преди това депутатите намалиха правомощията на главния прокурор. Досега по конституция той имаше право да "осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". След промените той ще представлява прокуратурата и ще ръководи Върховната прокуратура. Отпада възможността му да упражнява надзор за законност, както и да изготвя методическото ръководство. Вместо него ще утвърждава методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, следователите и другите разследващи органи по предложение на Върховната прокуратура. Те ще могат да бъдат и обжалвани пред ВАС.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков

от ГЕРБ помоли текстът, който въвежда в конституцията разследването на главния прокурор, да се гласува отделно. Той се позова на мнения от членове на експертния съвет и обясни: "Тази наша конституция може би ще бъде първата в света, в която ще пише, че главният прокурор на държавата може да извършва престъпления. От друга страна, както и министъра каза, досегашната фигура на главния прокурор, такава, каквато я познаваме, на практика ще смени рязко функцията си, той няма да има повече надзор за законност върху дейността на всички прокурори, методическите указания, които ще приема, ще са по инициатива на прокурорския съвет, възможно е той да председателства, но е възможно и да не председателства Висшия прокурорски съвет, така че цялата тази теза за всевластието на главния прокурор спря да съществува или ще спре да съществува след гласуването, което ще извършим сега".

"Аз мисля, че нашите партньори не биха искали българската държава да унижава себе си, като запише в конституцията си, че главният прокурор ще извършва престъпления, и те биха разбрали, ако не го направим", каза той и заяви, че ще гласува против.

Механизмът е вмъкнат накратко в рамките на една алинея и предполага, че при извършено престъпление, обвинител №1 или негов заместник се разследва и обвинението се поддържа от прокурор, който е заемал длъжността на съдия от наказателната колегия на ВКС или с ранг на съдия във ВКС от наказателните отделения на апелативните или окръжни съдилища. Подробностите се дефинират в Закона за съдебната власт.

Никола Минчев му обясни, че причината не е настояване на външни партньори, а за да даде "конституционна опора" на механизма. Този отговор обаче не се хареса на Чолаков и припомни, че законността му е спорна. Той бе приет в края на май, но после бе преправян.

"Тук има два аспекта. Единият е безсмислието на тази разпоредба, уважението към българската държавност, като не пишем в конституцията, че главният прокурор може да е престъпник, и, ако приемем, че фигурата на главния прокурор е паднала, нека да не я ритаме", каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети