Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Менда Стоянова: Няма опасност в партиите да влязат пари със спорен произход

Политика

Менда Стоянова: Няма опасност в партиите да влязат пари със спорен произход

Менда Стоянова: Няма опасност в партиите да влязат пари със спорен произход - Tribune.bg
Снимка:

И в момента имаме контролни механизми за средствата, обясни председателят на бюджетната комисия

„Обществото смята, че е голямо финансирането от 11 лева за партиите. Това показа и референдумът. Това са над 2 млн. и половина хора, които казаха „да“ на 1 лев партийна субсидия. Ние винаги сме опитвали да бягаме от популистки решения и се опитахме да обясним, че този модел гарантира по-голяма независимост на политическите партии, дава се възможност политическите партии да осъществяват своята дейност.“ Така председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ коментира актуалната тема за партийните субсидии пред БНТ.

Стоянова обясни, че опоненти винаги е имало и партия ГЕРБ е носила негативите на това субсидията да бъде 11 лева на глас. Тя коментира и американският модел на финансиране, където е допустима форми да предоставят средства за политическа дейност.

„В нашия закон и сега има текстове, които казват, че когато се направи дарение се попълва декларация, в която се посочват произхода на средствата. Тази декларация е в публичен регистър, данъчните проверяват. Имаме контролни механизми и тези контролни механизми трябва да се задействат още по-сериозно. Ако досега те не са работили толкова подробно, защото имаше ограничение в даренията, сега ще заработят по-сериозно и тук вече ще имаме по-сериозна роля на Националната агенция за приходите, която пък от своя страна ще отиде и има право да провери по веригата произхода на средствата“, каза тя.

„Нека да променим модела. Нека той да заработи, да видим резултатите от него и ако те са негативни, ако обществото се убеди, че това не е правилният модел за запазване на демокрацията, то винаги може да се промени“, допълни Стоянова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети