Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Менда Стоянова: С промените на валутния закон синхронизирахме законодателството ни с европейското

Политика

Менда Стоянова: С промените на валутния закон синхронизирахме законодателството ни с европейското

Менда Стоянова: С промените на валутния закон синхронизирахме законодателството ни с европейското - Tribune.bg
Снимка:

За българския гражданин нищо няма да се промени, обясни Менда Стоянова

Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ е категорична, че с промените във валутния закон днес народните представители са се произнесли за синхронизиране на нашето законодателство с европейското.

„Това решение на НС има силата на закон и няма как да бъде заобиколено. Това, което днес приехме, е пълна синхронизация на българското законодателство с европейското законодателство, което е едно абсолютно изискване и предпоставка за финализиране на преговорите за ERM II. С допълнителното решение на НС ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят разговора – министърът на финансите и управителят на БНБ, имат ясен и категоричен мандат от НС какво трябва да договорят и какво могат да подпишат“, увери Менда Стоянова.

Тя напомни, че от БСП са изразили друга позиция, а именно, че при преговорите може да се промени курса лев-евро в неблагоприятно за българските граждани съотношение.

„Очаквах, че БСП ще защити позицията си, но явно са преценили, че не е силна позицията им и не могат да я защитят. Затова нямаше и дебат. Тяхната мантра беше, че това е едно предложение, внесено на тъмно, с цел да мине тихомълком. Аз искам да попитам кое му беше тъмното на това предложение. Беше внесено официално, стоя на сайта, всички вие го коментирахте“, изтъкна шефката на бюджетната комисия в кулоарите на парламента.

Тя посочи и обстоятелството, че в зала днес нямаше отпор срещу това предложение и то е станало факт.

„За българския гражданин нищо няма да се промени. Курсът лев-евро е този, който имаме в момента 1.95583. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, при целия ни престой в механизма, такъв ще бъде и след години, когато, дай Боже, приемем еврото“, подчерта Менда Стоянова от ГЕРБ.

По думите ѝ българският гражданин няма да усети по джоба си или по цените, или по каквото и да било, това, което депутатите днес са гласували като промяна.

„Всичко останало бяха спекулации с цел обикновените хора, които не са длъжни да имат икономическа култура, да бъдат насъскани и заблудени. Мисля, че за съжаление, тези спекулации някъде успяха“, добави Стоянова.

Тя напомни, че с решението на НС, което фиксира валутния курс лев-евро при преговорите за влизането ни в еврозоната, народните представители са дали още една гаранция, за да успокоят всички, че друг курс освен този няма да има.

„Засега мисля, като първа стъпка, да ни приемат в чакалнята на еврото. Да се надяваме, че ще извървим тази първа стъпка, а по европейските директиви минимумът, който България и всяка една държава трябва да престои в подготвителния механизъм, е две години, а оттам решението за влизането в еврото е на самата държава“, коментира сроковете за приемането на еврото у нас Менда Стоянова.

Колегата ѝ Манол Генов от БСП се защити, като напомни, че социалистите са отговорили на призивите за единение.

„Имаше призиви за единение, за обединение по коридорите. Така че, нека да видим каква ще е правителствената и концепцията на управляващите. Ние сме за спокойствие у хората, за да не се предизвиква паника някаква и да започнат да си обръщат левовете в евро. Пък по-опасно ще стане, ако започнат и да теглят еврото. Ние сме били свидетели на тези неща. Затова е по-добре да се пази спокойствие и да се обяснява на хората, че няма да има такива катаклизми“, допълни червеният депутат. По думите му от БСП само задават въпроси и чакат отговори.

„Те са на ход“, обобщи позицията на БСП Манол Генов.

Йордан Цонев от ДПС подкрепи взетото днес решение.

„Смятам, че сега нещата стоят добре. От една страна е отворен пътят към еврозоната. От друга страна, е гарантирана стабилността на лева. Мисля, че така се получиха нещата. Разбира се, със забележка, че всичко това можеше да се избегне, ако ГЕРБ бяха подходили малко по-публично и по-отговорно, това да стане преди тази поправка“, коментира гласуваните промени във валутния закон заместник-председателят на ПГ на ДПС.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети