Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Менда Стоянова: Социалистите са срещу това България да получава три пъти повече от това, което внася в ЕС

Политика

Менда Стоянова: Социалистите са срещу това България да получава три пъти повече от това, което внася в ЕС

Снимка:

България е получавала и ще получава в пъти повече от това, което прави като вноска в ЕС

Социалистите са срещу това в следващия програмен период България да получава три пъти повече от това, което внася в ЕС, посочи председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебата по решението на ЕС за системата на собствените ресурси.

Трябва да е ясно, че до момента и занапред в новия програмен период България е получавала и ще получава в пъти повече от това, което прави като вноска в ЕС , изтъкна Стоянова. Според нея, за да се случи това, са водени тежки преговори, защото  един от големите нетни донори Великобритания напусна съюза, а това бе последвано от сериозно преразпределение всяка една държава-членка да поеме и част от тези липсващи средства.

Това, което гледаме днес, е всъщност политиката за собствените приходи. Как ще се формират собствените приходи на ЕС, които ще бъдат изразходвани по европейските програми. Неприемайки това решение на ЕС и на Съвета, означава блокиране на целия бюджет на ЕС за следващия програмен период. Означава България да не получи милиардите, които са предвидени тя да получи, както по различните програми, така и по програмите за подпомагане и възстановяване след кризата на ковид, коментира Стоянова. Тя предупреди, че от трибуната се правят внушения, че някой е длъжен да продължава да работи и да дава повече и повече на България.

Нетните донори продължават да бъдат нетни донори. Те продължават да дават много повече именно от гледна точка на европейската солидарност. За това ние получаваме три пъти повече. Не, това не е достатъчно за социалистите. Те нали така са научени - някой да работи вместо тя, а те само да консумират. Това сега го искат за държавата, предупреди Стоянова.

По думите ѝ философията на социалистите е нетните донори да дават повече, „да работят германците, за да ни дават на нас“. Менда Стоянова подчерта, че ако социалистите имат възможност да управляват, ще водят политика срещу европейските политики.

В отговор проф. Румен Гечев от БСП опонира, че България е кандидатствала за членство в ЕС през 1995 г. при управление на социалистите и се е присъединила към ЕС пак при управление на социалисти. Йордан Цонев от ДПС уточни в процедура по начина ва водене, че страната ни не решава дали да влиза или да излиза в съюза и дебатът, който е повдигнат от мнозинството няма място в пленарна зала, както и, че председателката на парламента Цвета Караянчева е трябвало да не го допуска.

Със 102 гласа „за и 50 – „въздържали се“ депутатите подкрепиха решението на ЕС за системата на собствените ресурси.  

 


Коментари (1)

БГ Пука им на Позитано, какви пари минават от ЕС за България, ако не им минават през "партийната" каса! Ако трябва да се срине държавата, за да се докопат до властта, сещайте се колко им пука за държавата! Чак в ЕП се скъсаха да пишат доноси , за да приемат срамна резолюция срещу България! Доказани родоотстъпници с традиции!
А лично Румен Гечев да ни припомня за заслугите им/му/ си е чиста перверзия !
05.02.2021 11:44 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още