Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Менда Стоянова за партийните субсидии: Винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове

Политика

Менда Стоянова за партийните субсидии: Винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове

Менда Стоянова за партийните субсидии: Винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове - Tribune.bg
Снимка:

От 2001 г. до момента текстовете на закона са едни и същи, обясни председателят на бюджетната комисия в НС

„Субсидиите са изчислявани правилно, както повеляват текстовете на закона. От 2001 г. до момента тези текстове са едни и същи. Досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и субсидиите на партиите, които са преминали 1% бариерата се изчисляват на база на общата сума, която е предвидена по чл. 27. Сумата се изчислява като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножат по 11 лв. Това означава, че в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата“, обясни председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред NOVA телевизия.

Менда Стоянова подчерта, че от 2001 година законът е винаги е прилаган по този начин. . Не случайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата също са го изчислявали по същия начин, допълни Менда Стоянова.

Тя допълни, че субсидия е изплащана и за бюлетини с отбелязано поле „Не подкрепям никого”. „Но не това е проблемът. Разликата не е в „Не подкрепям никого““, категорична беше тя.

В ефира на телевизията беше и Филип Попов от БСП. Според него проблемът се появил след приемането на новия закон от 2016 г. „Всички политически партии разчитат на министъра на финансите, защото ние сме създали Закон за бюджета, където ясно е казано, че субсидията е 11 лева. Не е наша работа да следим размера на субсидията“, каза той.

ГЕРБ и БСП ще върнат надвнесените пари от партийните субсидии.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети