Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Методиев: Радев не може да е „функционален президент“, освен ако не се търси гражданска война

Политика

Методиев: Радев не може да е „функционален президент“, освен ако не се търси гражданска война

Методиев: Радев не може да е функционален президент, освен ако не се търси гражданска война - Tribune.bg
Снимка:

Шанс да има кабинет с третия мандат е колкото един конски косъм. След като двете големи групи в парламента са против, имам предвид „Има такъв народ“ и ГЕРБ, няма смисъл да го обсъждаме като сериозен вариант. Теоретически можем да го обсъждаме, но чисто практически, шансовете са минимални“, това заяви в интервю за Радио „Пловдив“ Калоян Методиев, политолог, изпълнителен директор на Институт „Рего“ ибивш съветник на Румен Радев.

Калоян Методиев допълни, че президентът Румен Радев няма да даде третия мандат на най-малката политическа формация в НС, тоест на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Иска му се, но не му стиска. Няма да го направи, защото разчита на гласовете на БСП за президентските избори. Знаете, че той вече е в хипотезата да събира гласове насипно, защото е във война с прекалено много гилдии, хора и формации в държавата. Затова ще предпочете този жест към социалистическата партия, с оглед използването ѝ докрай в личните му цели“, обясни още Методиев.

Според него БСП трябва да върне мандата, ако партията го получи от Радев.

БСП трябва да подходи достойно. Трябва да се обясни на обществото каква е реалната ситуация, какви са параметрите, какви са реалните възможности в момента и как трябва да се отиде на нови избори“, каза Калоян Методиев.

Политологът смята, че от избори 2 в 1 най-голяма полза ще имат партиите, които издигнат силни кандидати за президентския вот. Самият Радев отдавна не вижда като „функционален президент“.

Освен ако в държавата не се търси гражданска война от някакъв вид. Защото не може президент или кандидат за президент да е във война с българските лекари, с българските интелектуалци, с българските турци, с българските партии... Той вече може да бъде избран, но само силово, с държавния ресурс на служебния кабинет, който ще му организира изборите. И то само и единствено при едно условие - да няма други сериозни кандидати. Очаквам кандидати да се появят след 7 септември, за да може вече да анализираме и конкретните очаквания по време на кандидат-президентската кампания и на самите президентски избори“, казва бившият съветник на президента.

Той коментира и претенциите на ИБНИ към мандата.

Такова съчетание на нахалство, некомпетентност и жажда за власт не се беше виждало в българската политика от много време и е много рядко срещано. Не може с 13 депутати, които са на 3 фракции и се плюят взаимно всяка седмица, да се опитваш да налагаш дневния ред в обществото, да налагаш дневния ред на парламента и да се държиш така, сякаш си някакъв основен фактор в държавата. Очевидно тук става въпрос за нездрава преценка на собствените възможности“, смята Методиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети