Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Методиев: Радев ползвал ли е олигарси от вътрешната опозиция в БСП, за да създаде ПП?

Политика

Методиев: Радев ползвал ли е олигарси от вътрешната опозиция в БСП, за да създаде ПП?

Методиев: Радев ползвал ли е олигарси от вътрешната опозиция в БСП, за да създаде ПП? - Tribune.bg

Бетонирането на политическата безизходица се дължи на политически инженеринг и разклащането на партийната система.

Това заяви политологът д-р Калоян Методиев, директор на института „РЕГО“, пред Радио „Фокус“.

„Президентската институция работи последователно и методично за създаване на политически проекти, за унищожаването им, за политически инженеринг. И сега имаме историческо признание на действащия президент Румен Радев, че миналата година по същото време е създал политическа партия „Продължаваме промяната“. Така че тук идваме пак до големия въпрос: може ли действащ президент да си прави собствена партия, с която да разклаща политическата система? С какви инструменти е създадена тази партия, ползвала ли е услугите на олигарси от вътрешната опозиция в БСП за създаването ѝ?“, пита Методиев.

Той разчита продължаващи усилия на президентската институция да се тласка държавата и партийната ни система в несигурност, в хаос и в едно перманентно кризисно състояние, което да позволи да се използва властта чрез служебни кабинети и да злоупотребява с нея.

„Президентската институция води перманентна война. Постоянно трябва да има враг, постоянно трябва да има военни действия, защото това е начинът на мислене и възприемането на политиката. Там по друг начин не може да бъде възприемана. Тази концентрация на власт и тази визия към света като към военно дело е изключителна опасност пред страната ни. Политическите партии в момента трябва да намерят алгоритъм за излизане от тази криза. И това, което им предлагам на всички в момента – да се обединят, да гледат малко надпартийно и по-дългосрочно за опасността от сриване на парламентарната демокрация – премахване на статута на служебните кабинети“, препоръча той.

Според него сегашното това служебно правителство става опасно за развитието на страната.

„То не знае как да управлява, държи се като слон в стъкларски магазин. И с това разпалване на антиевропейски настроения вече напомня все повече на лидери, авторитарни, които търсят последното спасение в шовинизма, за да разпалват такива чувства и да настройват собственото си население срещу останалия свят“, твърди Калоян Методиев.

„Успехите са мои, провалите са общи“ – това е неговата (на Радев) формула. Газовата връзка с Гърция, която си присвои, беше открита от него без да е забил един пирон в нея. Сега, когато забатачиха нещата за „Шенген“, се опитва да прави чрез своя кръг национална кампания „Да се обединяваме срещу лошите европейци“, т.е. ние всички да понесем отговорност заради провала за охрана на границата през последните четири месеца. Този автобус, който уби двама полицаи в Бургас, мина по всички европейски медии, във всички страни. Той се превърна в символ. И днес има в новините заловени групи мигранти, вчера - също. Границата е разграден двор“, категоричен е политологът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети