Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Михаил Миков: Записите показват циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация

Политика

Михаил Миков: Записите показват циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация

Михаил Миков: Записите показват циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация - Tribune.bg
Снимка:

Когато политиката я няма, управлението се превръща във функция на други интереси

Изтеклите записи показват „циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация“. Това заяви в интервю за БНР Михаил Миков, бивш председател на парламента, бивш председател на БСП и бивш вътрешен министър.

„В този разговор се вижда, че тези хора не би трябвало да имат претенцията да управляват страната. Ако щете, като морал“, поясни той.

Визирайки оповестените от Радостин Василев записи от Националния съвет на ПП, Михаил Миков нарече „много смешно“ как Кирил Петков „убеждава своите другари, че бил говорил с г-жа Урсула фон дер Лайен да ни пуснат в Шенген“ и допълни, че „проблемът му е, че не е говорил с Марк Рюте или с австрийския канцлер“. 

„Не става така шуробаджанашки – говорих с Урсула, говорих с тоя, говорих с оня. Това е този гнусен манталитет, заради който хората все по-малко отиват до урните.“

Относно други ключови моменти от записите - за ръководителите на служби и съгласуването с посолствата, Миков подчерта:

„Тези хора са готови на всичко, само и само да имат повече власт. Ясно е, че става въпрос за политически назначения. Да концентрират повече власт, като се тръгне от службите и се стигне до N-ското училище в еди коя си паланка. И смятат, че по този начин хората ще ги заобичат повече. Ние видяхме колко струват. Каква промяна, какви неща се случват.“

Според Миков „обществото и гражданите, които не отиват все повече да гласуват“, са наясно, че „хора с такъв манталитет, с такъв морал, можещи да проведат такъв разговор“, които се заканват да сменят училищни директори, „може би утре ще сменят съдиите, когато овладеят Висшия съдебен съвет“.

„Управлението е функция на политиката. Когато политиката я няма, управлението се превръща във функция на някакви други интереси“.

„Защо никой не поставя въпроса как да спечелим доверие, а винаги се поставя въпросът с кого да се сдружим, за да направим правителство? Защо никой не коментира въпроса защо толкова тежко политическите сили са изгубили доверие?“, попита Миков.

„Когато автентичните идеи – леви и десни, отстъпват – години наред бяхме убеждавани колко вредни са идеологиите, всичко трябва да е прагматично, ето ви прагматизъм – сменяме главния прокурор, променяме закона не когато изтича мандатът, а когато решат политиците. Утре това може да се случи на председателя на ВКС, на председателя на ВАС. Тук не става въпрос за Гешев, тук става въпрос за един принцип – че мандатът е този, който дава независимост. Когато няма мандат и могат да се прекратяват предсрочно мандати, тогава всичко е възможно“, изрази мнението си политикът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати