Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Милен Керемедчиев: Пълноправното членство в Шенген в момента не е възможно

Политика

Милен Керемедчиев: Пълноправното членство в Шенген в момента не е възможно

Милен Керемедчиев: Пълноправното членство в Шенген в момента не е възможно - Tribune.bg
Снимка:

Разширяването на Шенген отново ще се отложи, коментира пред БНР бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев.

"Ние няма да влезем в Шенген като пълноправна страна членка до края на годината. Трябва спешно да се върнем към другото предложение – за поетапно влизане в Шенген, да оставим сухопътните граници за следващ етап. Пълноправното членство в Шенген в момента не е възможно", отбеляза експертът. Той напомни, че виждаме много дрязги между страните-членки на ЕС по отношение опазването на европейските и най-вече на шенгенските граници.

Според него като резултат в предстоящите европейски избори крайнодесните и националистически партии ще бъдат по-силни.

"Израелската армия правилно забави своята операция, не бърза да започне тази сухопътна офанзива. Дава повече време на палестинците, които всъщност са в капан. "Хамас" от 2006 г. са толкова дълбоко пропити в палестинското общество в ивицата Газа, могат да оказват натиск върху палестинското население и да ги използват за жив щит. Много е вероятно "Хамас" да принуди голяма част от тях да останат", обясни Керемедчиев.

По думите му, през бежанските потоци могат да се инфилтрират и бойци на "Хамас".

"Египет е поставен пред тежък проблем – да подкрепи палестинците, но и да защити националната си сигурност", заяви Керемедчиев. Той уточни, че тази година ръстът на мигрантските потоци към Европа е безпрецедентен. Керемедчиев е категоричен, че трябва да сме готови за увеличаване на бежанския поток.

"Не споделям ентусиазма на министъра на отбраната да задели 50 военнослужещи за допълнителна охрана на нашата граница. Натискът ще бъде много по-силен. Ако досега е имало около 1500 опита на ден, те могат да станат в пъти повече в момента, в който тези бежанци тръгнат към Европа. А те ще тръгнат, рано или късно", предупреди Керемедчиев.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Шенген
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети