Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Милена Дамянова: Учителите са истински герои, образованието остава стратегически приоритет за нас

Политика

Милена Дамянова: Учителите са истински герои, образованието остава стратегически приоритет за нас

Снимка:

„В последната година, по време на пандемията, учителите бяха истински герои и резултатите показаха, че са се справили със ситуацията. През последните години ГЕРБ инвестира и промени българското образование и за нас то остава стратегически и национален приоритет. Изпълнихме ангажимента за удвояване, дори за утрояване на възнагражденията на учителите. Това направи професията учител да бъде желана. Заплатите на учителите вече са над средните за страната. През 2021г. стартовата учителска заплата е 1260 лв.“. Това заяви Милена Дамянова от ГЕРБ, която заедно с Даниел Митов, Тома Биков и други представители се срещнаха с учители и експерти в  сферата на образованието от район „Възраждане“.  

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова заяви, че училищата в района не само са едни от най-желаните, но и с най-високи резултати и успехи в страната.  

Дамянова подчерта, че дигитализацията в образованието и въвеждане на нови иновативни технологии ще продължи, с което ще се дадат повече възможности новите поколения.

„Днес, ние сме тук да поговорим за политиката в сферата на образованието, да чуем вашето мнение и да получим Вашите поръчения. Като отговорни политици, ние трябва да получаваме и да изпълняваме поставените от хората задачи“, каза Даниел Митов и увери присъстващите, че като възпитаник на 18 СУ „Уилям Гладстон“, познава добре училищата в район „Възраждане“, които са сред най-големите по брой ученици, не само в София, но и в страната.

Учителите споделиха, че подкрепят политиката на ГЕРБ, защото благодарение на нея, учителската професия си е върнала авторитета и общественото признание и вече е станала привлекателна за младите хора. Те изразиха удовлетворението си от увеличението на заплатите, а следващата стъпка е заплатите да се диференцират, според постиженията на всеки преподавател. Според учителите, моделът на делегирания бюджет е успешен, но трябва да се надгради. Да има механизми за допълнително финансиране, което е важно за съхраняване на училищата с по-малък брой ученици, за да се осигури качествено образование и съвременна материално-техническа база.

Надеждите на всички присъстващи са повече и качествени млади учители да работят в детските градини и училищата, да се създаде възможност работата на студентите в детските градини и училищата, където работят с наставници, да им се зачита за стаж, да се търсят нови механизми за интеграция, както и по-активно взаимодействие с висшите училища.

„С политиката си до момента ГЕРБ доказа, че изпълнява обещанията си и за нас образованието е основен приоритет. В София търсим решение на предизвикателствата, за нови детски градини, търсене на алтернативи и промяна на нормативната база“, каза Евгения Алексиева и допълни, че партията се ангажира да намери решение за финансирането на училищата с малък брой ученици, където делегираният бюджет не достига.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още