Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Милков и Блинкен са обсъдили възможности за заместващи способности за въоръжените ни сили

Политика

Милков и Блинкен са обсъдили възможности за заместващи способности за въоръжените ни сили

Милков и Блинкен са обсъдили възможности за заместващи способности за въоръжените ни сили - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с държавния секретар Антъни Блинкън по време на втория ден от заседанието на външните министри на НАТО в Брюксел.

Двамата са обсъдили възможностите за осигуряване на заместващи способности за въоръжените ни сили заради изтичането на ресурса, с който разполагаме, съобщава БНР.

На въпрос дали секретарят Блинкън е поел ангажимент, министър Милков отговори утвърдително и също така е заявил, че ще се обърне към Пентагона за тази цел.

Запитан дали е бил обсъждан въпросът България да предостави оръжията, чиито срок изтича, на Украйна и в замяна да получи модерно американско оръжие, той отговори:

„Този въпрос, в този контекст точно, не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че ние имаме изтичащ ресурс, и имаме една пропаст на способностите. Защото, примерно да речем, когато на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ние ще имаме две или три години напред, в рамките на които ние няма да имаме други възможности въобще да защитаваме въздушното пространство. Ще трябва да разчитаме на съюзниците. В този контекст беше обсъждан въпросът. А това какво би станало с наше въоръжени, това е въпрос, който трябва да бъде решен на други нива от парламент, от бъдещо правителство най-вероятно.“

Министър Милков изрази надежда, че Швеция ще стане пълноправен член на НАТО до срещата на високо равнище на Пакта във Вилнюс през юли, след като вчера Финландия стана 31-ви член на организацията.

„Намерението е да се достигне до пълноправно членство към срещата на върха във Вилнюс - т.е. срещата на върха във Вилнюс да се проведе във формат 32 страни. И това е постижимо, тъй като между Швеция и Турция има подписан меморандум и на базата на приемането на този меморандум биха могли да бъдат приети известни законодателни промени в Швеция, които по-нататък да доведат до това Турция да вдигне своето вето... Унгария каза едно нещо - ние няма да бъдем последните, които ще ратифицираме членството на Швеция.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети