Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Милков към Османи: Парадокс е да имаме визия за развитие на отношенията, а негативна атмосфера

Политика

Милков към Османи: Парадокс е да имаме визия за развитие на отношенията, а негативна атмосфера

Милков към Османи: Парадокс е да имаме визия за развитие на отношенията, а негативна атмосфера - Tribune.bg
БГНЕС

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е на двудневно посещение в София. В Министерството на външните работи той разговаря с българския му колега Николай Милков.

„Нашите отношения бяха преминали през периоди, които днес могат да бъдат окачествени като сложни“, каза още българският първи дипломат.

„Парадокс е това да имаме една визия за развитието на региона и на нашите двустранни отношения, парадокс е и да имаме механизъм за тяхното решаване, който се определя от подписаните двустранни документи, и в същото време да се оказва, че е на лице атмосфера, която не е позитивна. Това се опитваме да преодолеем с това посещение и с ангажимента за интензифициране на диалога между двете министерства и държави“, допълни външният ни министър.

Милков и Османи са обсъдили ситуацията с културните клубове, с вписването на българите в конституцията на РСМ, ролята на България като газов хъб на Балканите и намерението на РСМ да закупи електрически ток от България.

„Това е нашата втора среща за кратко време, в която говорим за нашия личен ангажимент за развитието на отношенията между нашите две страни. Дoговорихме, че в следващия мeсец ще организираме съвместен бизнес форум в Скопие, на койтo да споим бизнесите в двете страни. Уверен съм, че има огромен потенциал за динамизиране на съвместната работа”, каза Османи.

По думите му няма политическа воля за изграждането на инфраструктурната свързаност – железопътна, енергийна, дигитална – която да свързва страните по Коридор №8, а именно България, РС Македония и Албания.

По отношение на свързаността с Албания Османи отбеляза, че до няколко седмици и или месеци ще има решение за пътя, който ще свързва Скопие с албанската граница, както и за железница до там.

Македонският външен министър отново отбеляза, че има ръст на двустранния стокообмен, който до края на годината щял да достигне 1 милиард евро. В същото време не беше обяснено, че структурата на двустранната търговия са суровини, чиито цени се повишиха много през последната година заради инфлацията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати