Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Милков към Османи: Парадокс е да имаме визия за развитие на отношенията, а негативна атмосфера

Политика

Милков към Османи: Парадокс е да имаме визия за развитие на отношенията, а негативна атмосфера

Милков към Османи: Парадокс е да имаме визия за развитие на отношенията, а негативна атмосфера - Tribune.bg
БГНЕС

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е на двудневно посещение в София. В Министерството на външните работи той разговаря с българския му колега Николай Милков.

„Нашите отношения бяха преминали през периоди, които днес могат да бъдат окачествени като сложни“, каза още българският първи дипломат.

„Парадокс е това да имаме една визия за развитието на региона и на нашите двустранни отношения, парадокс е и да имаме механизъм за тяхното решаване, който се определя от подписаните двустранни документи, и в същото време да се оказва, че е на лице атмосфера, която не е позитивна. Това се опитваме да преодолеем с това посещение и с ангажимента за интензифициране на диалога между двете министерства и държави“, допълни външният ни министър.

Милков и Османи са обсъдили ситуацията с културните клубове, с вписването на българите в конституцията на РСМ, ролята на България като газов хъб на Балканите и намерението на РСМ да закупи електрически ток от България.

„Това е нашата втора среща за кратко време, в която говорим за нашия личен ангажимент за развитието на отношенията между нашите две страни. Дoговорихме, че в следващия мeсец ще организираме съвместен бизнес форум в Скопие, на койтo да споим бизнесите в двете страни. Уверен съм, че има огромен потенциал за динамизиране на съвместната работа”, каза Османи.

По думите му няма политическа воля за изграждането на инфраструктурната свързаност – железопътна, енергийна, дигитална – която да свързва страните по Коридор №8, а именно България, РС Македония и Албания.

По отношение на свързаността с Албания Османи отбеляза, че до няколко седмици и или месеци ще има решение за пътя, който ще свързва Скопие с албанската граница, както и за железница до там.

Македонският външен министър отново отбеляза, че има ръст на двустранния стокообмен, който до края на годината щял да достигне 1 милиард евро. В същото време не беше обяснено, че структурата на двустранната търговия са суровини, чиито цени се повишиха много през последната година заради инфлацията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати