Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Минеков и „Промяната“ назначили нелегитимни директори на Националния филмов център

Политика

Минеков и „Промяната“ назначили нелегитимни директори на Националния филмов център

Минеков и Промяната назначили нелегитимни директори на Националния филмов център - Tribune.bg
Снимка:

Уволнената Жана Караиванова води дело срещу Министерство на културата, те не се явяват

Изпълнителният директор на Националния филмов център (НФЦ) Жана Караиванова е освободена от длъжността си със заповед на служебния министър Велислав Минеков през юни 2021 г. Караиванова е легитимно избрана на поста директор чрез конкурс през 2017 година.

Като причина за уволнението й е изтъкнат доклад от одит на НФЦ през 2020. По закон докладите от одитите трябва да бъдат представени с предписания и съответен срок за изпълнението им. Подобен доклад и предписания по него в НФЦ изобщо не е постъпвал, категорични са източници на Тribune.  Точно поради липсата на мотиви за уволнението й Жана Караиванова започва дело срещу Министерство на културата, което все още е в ход.  Делото е отложено за декември тази година поради неявяване от страна на Министерството като принципал на НФЦ.

След заповедта за уволнението на Жана Караиванова в НФЦ е назначен Камен Балкански като временно изпълняващ длъжността. През февруари 2022г. е проведен конкурс,  на който „Продължаваме промяната“ инсталират като директор на НФЦ Петър Тодоров - активен участник от страна на същата партия в комично известните преговори в МОЛ-а. „Доколкото ми е известно, основният досег с киното  на господин Тодоров е управление на киносалони, основно разположени в МОЛ-овете“, твърди нашият източник.

Според запознати със законодателството Минеков и министърът на „Промяната“ Атанас Атанасов са назначили двама нелигитимни директори на НФЦ, защото докато Жана Караиванов обжалва заповедта за уволнението си тя се още се води директор на Филмовия център. Така, всеки подпис на Петър Тодоров и Камен Балкански от лятото на 2021-ва досега може да бъде оспорван. Както е известно, Филмовият център е единственият държавен инструмент да подпомагане на кино индустрията - производство, разпространение и реклама. Но заради измислените мотиви от страна на служебния министър Велислав Минеков всички конкурси, проведени от НФЦ, може би ще се окажат несъществуващи. Което съответно може да доведе до непоправими последствия за част от сектора.

 

*Коя е Жана Караиванова

 

 Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1984 г. със специалност актьорско майсторство. През 1980-те и 1990-те е години актриса от трупата на Народния театър „Иван Вазов“, със 17 игрални филма в биографията си.

От 1994 г. тя живее в Ню Йорк и в София. Основател на Фондация за българо-американски културен обмен. През 2000 създава Фестивал на българското кино в Ню Йорк. Прер 2010 г. тя създава Фестивала за независимо американско кино в София So Independent. Фестивалът всяка година има две издания – в Ню Йорк и София.

През октомври 2017 печели конкурс за директор на Националния филмов център.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Минеков
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети