Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Минеков ще сезира Кьовеши за изчезнали 4,5 милиона евро по проекта за Ларгото

Политика

Минеков ще сезира Кьовеши за изчезнали 4,5 милиона евро по проекта за Ларгото

Минеков ще сезира Кьовеши за изчезнали 4,5 милиона евро по проекта за Ларгото - Tribune.bg
Снимка:

Към 1 януари загубата на Националния дворец на културата е 86.5 млн. лева, обяви служебният министър на културата

Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че ще  подаде сигнали до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, свързани с използването на евросредства за реализацията на няколко проекта в България.

Минеков цитира становището на Европейската служба по измамите (ОЛАФ), според което само от ремонта на Ларгото са изчезнали 4.5 млн. евро.

Министърът заяви, че е заварил във ведомството неща, които са потресаващи по отношение на финансови загуби и евросредства.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога да ви споделя - става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“, посочи Минеков.

„Много е обидно за страната ни да връщаме пари на Европа. На мен ми се падна тази чест“, подчерта служебният министър на културата.

Той каза, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари. „Имам съмнения какъв ще бъде резултатът с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.

Той коментира и средствата за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“, т. нар. българския „Лувър“. По думите му той дори не е квадрат, а е в П-образна форма.

„Отива със сигурност в европейската прокуратура“, посочи Минеков.

Минеков се изказа и за състоянието на НДК:

„Към 1 януари загубата на Националния дворец на културата е 86.5 млн. лева. „Ще наредим пълна финансова проверка, това е повече от субсидията към всички културни институции под шапката на министерството. Дали това не е подготовка за приватизация“, попита реторично Минеков. Искани са и заеми от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 10 млн. Нямам обяснение как ще се спасим от тази ситуация. Аз обаче няма да разреша приватизация на НДК, забравете за подобен опит. Вече съм чувал, че е имало такива намерения“.

„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

„Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни Минеков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Надблюдател Нещо не разбрах, какъв му е проблемът, успоредно с Европейската прокуратура да задейства и нашата ! Те са независими една от друга, даже и ще се докаже дали нашата е достатъчно активна! Само че ,май на кьорфишек ми прилича, да разлаеме кучетата поне до изборите!
08.06.2021 16:55 / Отговор
Тартаковер Не знам какъв трябва да си, за да поставяш политическия си любимец, пред интересите ти. Когато онзи когото избираш, краде твоите пари, парите на всички парите които народа като пчеличка трупа в хазната на държавата, а министър, друг корумпиран бандит, открадват за себе си и за да пълнят дебели банкови сметки !? Такава групировка за съжаление се оказа ГЕРБ. 11 години измисляха начини, почини, схеми, за да обогатят партията и приятелите, докато в това време България потъна на дъното !
Сега където се почука за проверка, навсякъде се пука ! Магистрали, язовири, строежи, култура, саниране, икономика и спорт... всичко ! Една огромна престъпност, задушавала държавата толкова години. Един медик при Ризова каза, че в държавата ни имало 200 000 болни от двете фази на Алцхаймер. Само такъв, или бъдещ такъв трябва да си, за да избираш отново онзи който обира тебе и близките ти, прави те по-беден използвайки познати от 11 години омайващи лъжи.
08.06.2021 18:44 / Отговор
Таракане, Пука се само тролския ти мозък! Досега само чуваме за някаква "корупция", за някакви "далавери", точно като онзи " призрак", дето бродил из Европа ! Всички го чакаме , ама още никой не го е виждал! Интересно, какво "дъно", ти се привижда, като аз си спомням и Луканова зима , и Жан Виденова зима, и Костовска приватизация, и крадлива Тройна коалиция ...! Комуноидите отново докопаха властта без избори, и дъното тепърва предстои!
08.06.2021 19:08 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати