Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Минеков защити Папалезов: Той беше наплашен, за да не работим заедно

Политика

Минеков защити Папалезов: Той беше наплашен, за да не работим заедно

Минеков защити Папалезов: Той беше наплашен, за да не работим заедно - Tribune.bg
Снимка:

„Наясно съм защо полицаят Папалезов има обвинение в прокуратурата. Видяхте комичната имитацията на антични монети.

Говорителката Сийка Милева каза, че намереното било предмети с „белези на културно-исторически ценности“. Така министър Минеков коментира казуса с обвинението срещу началника на сектор „Културно-исторически ценности“ към ГД „Национална полиция“ Ангел Папалезов, чийто кабинет беше претърсен. Професорът извади ключодържател, купен от Пловдивския археологически музей, в който има монета. И я сравни с тези, уж открити при Папалезов.

Минеков защити Папалезов, като го нарече изключително компетентен по темата с културното наследство и допълни: „ С термина белези на културно-исторически ценности трябва да се претърсят по тази логика и магазини, и други търговски обекти. По същата причина могат да влязат във вашите домове и да вземат картини, останали от ваши баби и дядовци. Това е цинизъм“ каза Минеков. „Той трябваше да бъде наплашен, за да не работим заедно и да не стигнем до разкритията, които е правил през годините, включително и по колекцията на Васил Божков“, коментира проф. Минеков.

Според него, Папалезов е бил проследяван, включително на срещи с него, на които е бил заснет как носи документи. Целта на ареста му той обясни със сплашване и готвени разкрития като се зарече, че „няма да остави в жертва г-н Папалезов.“

 

За колекцията на Васил Божков

„Народното събрание е одобрило престъпната колекция на Васил Божков и е позволило тя да се разхожда по света без проблем“, заяви културният министър Минеков.

Той коментира, че на 7 ноември 2018 г. в НС е постъпило предложение от три партии едновременно, което е за промени в закона за културното наследство по отношение на колекциите.

„Там се отваря възможност за колекцията на Божков - със закон. Този закон стига дотам, щото идентифицирането може да се случи навсякъде. Дори в частен музей. Ако аз си купя антики, правя си музей и сам си ги идентифицирам“, обясни Минеков.

По думите му „Народното събрание по този начин одобрява престъпната колекция на Божков“. Той добави, че Светлин Русев има 82 работи, а Вежди Рашидов - 28 работи в колекцията на Васил Божков и те не са подаръци. „Васил Божков има повече неща на Рашидов, отколкото на Хенри Мур“, каза министърът.

В същото време, по думите му, постъпленията от хазарта във фонд „Култура“ са комични, защото са били спрени постъпленията от частния хазарт. „Дали може това да се обясни с откупките на бившия министър на културата?“, попита проф. Минеков.

Министърът направи отчет и за състоянието НИНКМ:

„Сега Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКМ) работи в ужасни условия. Имат нужда от половин милион за ремонт. В същото време бивш министър предоставя под наем помещения на фирма „Южен кръст“ на Петьо Блъсков - 450 квадрата на стойност 5,76 стотинки на квадратен метър за срок от 10 години.

Договорът е до 2023 година. При средна цена на офис в същия квартал (Изгрев) - 11 лева на квадрат“, посочи министърът на културата.

Той ще поиска и проверка как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда на НДК за символичен наем.

„Ще искам цялата история по отношение на това“, категоричен е Минеков и се закани да продължи с разкрития на следващи пресконференции.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати