Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министър Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант

Политика

Министър Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант

Министър Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант - Tribune.bg
Снимка:

Доверието в съдебната система ще се върне бавно, поетапно, смята министърът на правосъдието

Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е абсолютно неудачен вариант. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Според нея това няма да бъде оценено положително от европейските ни партньори относно изборния процес.

Главният прокурор се назначава от пленума на ВСС. По този начин се определя и изборът на председателите на ВКС и ВАС. Не зная какви са притесненията на ЕП по отношение на избора на тримата големи, но България е една от малкото държави, в които изборът им се извършва от независим орган, какъвто е ВСС, смята Ахладова. Група в министерство на правосъдието ще прецени какви изменения да бъдат направени в измененията на закона, допълни тя.

В никоя европейска държава не е предвиден такъв механизъм - да има един вид разследващ прокурор на главен прокурор. Вторият проблем за това е конституционен, но Съветът на Европа е категоричен, че такъв механизъм следва да бъде изработен в рамките на Конституцията, каза още министърът.

„Доверието в съдебната система ще се върне бавно, поетапно. Смятам, че електронното правосъдие, въвеждането на единна система за съдилища, внедряването на Единен портал за електронно правосъдие - всички тези стъпки ще повишат както прозрачността, така и доверието на гражданите“, подчерта Ахладова.                                                                                       

Тя коментира и присъдата за убийството на Виктория Министерска и нейната едногодишна дъщеря.

„Проблемът с домашното насилие е основно в това, че цялото общество смята, че то се случва в семейството и ние не трябва да предприемаме нищо. За последните 3 месеца на 2020 г. има 9 жертви на домашно насилие. С промените, които Министерство на правосъдието предлага, на първо място се увеличава броят на специализираните услуги, ще има денонощен безплатен телефон, на който ще могат да се обаждат жертвите на домашно насилие, предвижда се и създаване на консултативни и кризисни центрове в цялата страна, както и на защитени жилища. Това ще помогне за преодоляването на случаи на домашно насилие и извеждането на жените, мъжете или възрастните хора от семейството. Трябва да се подобри механизмът. И сега имаме Закон за защита от домашното насилие, който функционира, но нямахме координационен механизъм между всички институции. В този обхват на домашното насилие участват множество институции. Трябва да се създаде един общ координационен механизъм и всичко от подаването на сигнала до мярката за защита, всичко да е координирано между институциите. Много се надявам, че тези изменения ще бъдат осъществени“, каза Ахладова.

„Провеждахме срещи с много жертви на домашно насилие. Смятам, че сме обхванали всички моменти, които са необходими, за да може една жертва на домашно насилие да се чувства защитена. Забраните и досега съществуваха, но досега нямаше възможност насилникът да има забрана да контактува чрез телефон, имейл или друга електронна комуникация. С тези изменения всяка комуникация, която се осъществява с жертвата, може да доведе до забрана за извършителя и до наказателна отговорност. Наказателната отговорност се удължава на 3 години лишаване от свобода. Превенцията е много важна и тя е залегнала в новия законопроект за защита от домашно насилие“, обясни тя.

По отношение на кампанията на правосъдното ведомство за защита на правата на децата, живеещи в чужбина министър Алхадова каза:

„Това, което нашата държава може да направи, е много добре да информира родителите какво е позволено и какви са разпоредбите за закрила на детето“, обясни министър Ахладова.

„Нашата държава не би могла да се намеси в случай, когато социални служби са констатирали нарушения“, допълни тя.                            


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети