Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ананиев: Частните болници ще прилагат същите правила за доставка на медикаменти като държавните

Политика

Ананиев: Частните болници ще прилагат същите правила за доставка на медикаменти като държавните

Ананиев: Частните болници ще прилагат същите правила за доставка на медикаменти като държавните - Tribune.bg
Снимка:

Промяна в ЗОП от 2016 г. е причина НЗОК да плаща за онкологично лекарство от 129 до 1063 лв.

След промени в Закона за обществените поръчки /ЗОП/ от 2016 г. на частните болници е било разрешено да не провеждат търгове за доставка на медикаменти, поясни пред медиите в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Така той разясни случая, изнесен от шефа на Здравната каса /НЗОК/ д-р Дечо Дечев, при който НЗОК е плащала 7 пъти по-скъпо онколекарство "Пеметрексед" на частна болница спрямо платеното по фактури в държавните и общинските лечебни заведения. Огромните разлики в цените на медикаментите са станали факт, след като в преходните и заключителните разпоредби на ЗОП през 2016 г. са направени промени, за да се изпълнят разпоредбите на Евродиректива, а народните представители са смятали, че частните болници не са субект, който ще се възползва от направените промени в законодателството, поясни и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

За пръв път в края на 2019 г. е получена информация колко опаковки от всеки продукт на въпросното онколекарство НЗОК е заплатила, обясни шефът й д-р Дечо Дечев.

„Разликата се получава от сумите, които касата е заплатила и прихода, който производителят е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, ако има превишение в предишен период“, коментира механизмът на работа на Касата  д-р Дечо Дечев. В края на годината от доставчика на медикамента "Пеметрексед" се изискват документи за потвърждение. Така се стига и до подаването на сигнала към НЗОК за огромните разлики в заплащането на онколекарството.

„Това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известно на Касата, защото отношенията са между болницата и НЗОК. "Пеметрексед" е закупувано от 9 болници от 129 и 1063 лева, говорим за едно и също лекарство и производители. Има четирима регистрирани производители“, изтъкна д-р Дечев. 

По данни на Касата действително цените на този търговец на едро са еднакви, а НЗОК е плащала на различни цени, разликата е около 7 пъти.

"Не се говори за конкретни болници, които са извършили нарушения. Всичко, което беше сигнализирано, е в рамките на закона. Всички продажби от болницата към касата са съгласно действащата уредба. След като една цена е в рамките, до посочената като максимална за посочения лекарствен продукт, и са допустими, Касата трябва да ги заплати. Факт е, че когато лекарството е закупено през обществена процедура цената е по-ниска, без такава цената е по-висока. След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата“, подчерта д-р Дечо Дечев.  

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев заяви, че до момента не са постъпвали подобни сигнали.

"Не бяха постъпвали данни за такава разлика в лекарства. Ще изпратя проект на текстове в Министерство на финансите за изменения и допълнения в ЗОП. Частните лечебни заведения ще прилагат същите правила, както общинските и държавните. Ще напиша писмо до НАП, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените на онкологичните лекарства. Ще възложа на Изпълнителната агенция по лекарствата да направят проверка на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на тези лекарства и ще ги сравним с пределните цени на лекарствата. Ще променим и наредбата на цените¨, обеща здравният министър Кирил Ананиев.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова се съгласи с него.

„Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората", коментира предстоящите законови промени д-р Дариткова.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема