Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министър Десислава Танева: Помощта за пропаднали площи ще бъде платена в рамките на месеца

Политика

Министър Десислава Танева: Помощта за пропаднали площи ще бъде платена в рамките на месеца

Министър Десислава Танева: Помощта за пропаднали площи ще бъде платена в рамките на месеца - Tribune.bg
Снимка:

Правителството ще вземе решение другата седмица

Компенсаторната помощ за есенната сеитба на пропаднали поради сушата земеделски площи в основни зърнопроизводителни райони у нас ще бъде платена още в рамките на месеца, обяви на парламентарен контрол министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„Средните добиви намаляват спрямо средните добиви за петгодишен период и вие цитирахте данни на министерството. Някъде има по-малко намаление, а някъде дори увеличение. Това са фактите. В област Добрич средните добиви на пшеницата са по-малко с 68 % спрямо последните 5 години, Варна – 49 %, Сливен – 47%, Бургас – 46, Ямбол – 40 %, Силистра – 39 %“, коментира министър Десислава Танева. Тя посочи, че данните са следствие на комбинация от няколко фактора - крайно недостатъчно валежи през есенно-зимния период, задълбочаваща се суша до навлизане на културите в стопанска зрялост и високи средни дневни абсолютни максимални температури през зимните месеци.

„По отношение на царевицата и слънчогледа, все още жътвата не е приключила. Всички оперативни данни, които са налични за есенниците ще бъдат публикувани, ще са налични и за пролетниците. Там се движим със среден добив на слънчогледа 202 кг на дка преди два дни по оперативните данни. При царевицата там жътвата е по-назад, има повече време докрая. Слънчогледът е пред приключване“, напомни Танева.

По думите й държавната помощ за есенната сеитба ще е в размер на 4.67 млн. лв.

„Очакваме на Управителния съвет на Фонд „Земеделие“ тя да бъде гласувана. Изчисленията са готови. Обработени са протоколи за пропаднали близо 143 хил. дка площи, основното от които са около сушата на зърнено-житни култури. Тази помощ ще бъде платена още в рамките на месеца, като решението ще го вземем другата седмица“, категорична бе министър Танева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети