Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Танева: Стартираме процедура за възстановяване на надвзетите суми за горски заменки

Политика

Танева: Стартираме процедура за възстановяване на надвзетите суми за горски заменки

Танева: Стартираме процедура за възстановяване на надвзетите суми за горски заменки - Tribune.bg
Снимка:

Над 80 млн. лв. трябва да събере държавата от 103 сделки

Министерството на земеделието, храните и горите/ МЗХГ/ ще изпрати днес уведомителни писма и стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми за горски заменки, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева време на брифинг в Народното събрание.

"Информираме Ви за края на една сага, която започна с първия мандат на ГЕРБ. Това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г.”, посочи земеделският министър.

Министърът на земеделието в първия мандат на ГЕРБ е информирал прокуратурата за извършените заменки. НПО са подали сигнал към ЕК и е започнало проучване, представлява ли това неправомерна държавна помощ. Стига се до решение на НС да се наложи и мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд. Сега, след като ЕК се произняся, че извършените заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна, следва бенефециерите да възстановят полученото в повече.

"В тази връзка обект на оценителска експертиза бяха поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка. Тази оценителна комисия приключи своята работа, като от 132 договора в 103 се установи неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефециерите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефециерите в тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв.”, изтъкна министър Танева.

Днес МЗХГ е изпратило уведомителни писма до тези бенефециери и стартира процедурата за възстановяване на надвзетите суми. До края на деня на страницата на МЗХГ ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефециери, обеща земеделският министър.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети МЗХГ

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети