Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Северна Македония с действия да доказва, че ще изпълнява Договора за добросъседство

Политика

Захариева: Северна Македония с действия да доказва, че ще изпълнява Договора за добросъседство

Захариева: Северна Македония с действия да доказва, че ще изпълнява Договора за добросъседство - Tribune.bg
Снимка:

Не трябва да влизаме в обяснителен режим, смята първият ни дипломат

Република Северна Македония/РСМ/ да доказва с действия, че изпълнява Договора за добросъседство, настоява нашата страна, посочи на парламентарен контрол вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева относно позицията ни в преговорния процес за присъединяване на РСМ към Европейския съюз.

"Ние сме съседни държави. Поне от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата. Надявам се да се запазят такива, въпреки отвратителната кампания за езика на омразата", посочи Захариева.

Заради езика на омразата, който ескалира през последните седмици в РСМ и кампанията срещу нашата страна в чужди медии първият ни дипломат посочи, че вече е поискано от наша страна в преговорната рамка на РСМ с ЕС да бъде включена пътна карта, която да наблюдава изпълнението на договора с България и когато се говори за езика на страната кандидат-член да се използва формулировката от 2017 г.

Относно добросъседските отношения между двете страни на европейските институции са изпратени много сигнали за препятстване на българския бизнес, както и че му се създават административни пречки, допълни Захариева.

„Не трябва да влизаме в обяснителен режим със Северна Македония“, изтъкна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Според нея нашата югозападна съседка трябва да преодолее редица стереотипи, за да може да тръгне уверено по пътя към присъединяването си в ЕС.

"Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България. Не трябва да влизаме в обяснителен режим. Това е моят призив. Ние сме разяснили и продължаваме да разясняваме нашата позиция за причината за невъзможност на България да подкрепи преговорната рамка", допълни още министърът на външните работи.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати