Протестиращите не искат диалог и се държат като малки деца, търсят конфронтация с правителството, коментира пред БТВ министърът на транспорта Георги Гвоздейков. По думите му темата с вноса на украинско зърно тръгва като пропаганда на руската държава.

"Служебното правителство наложи забраната с искане до Европейската комисия и стриктно спазваше тайните завети на Руската федерация. Протестът има политически оттенък с цел дестабилизирането на ясната политическа посока на България", смята Гвоздейков.

Според министъра България няма какво да загуби от вноса на украинско зърно.

"Държавата има за цел да осигури коридор на солидарност до пристанище, където зърното да бъде изнесено. Правителството няма да се откаже от забраната за внос на украинското зърно", изтъкна транспортният министър.

За падналия дрон с взривно устройство край Тюленово, Гвоздейков посочи, че в Черно море отдавна се извършват маневри от Руската федерация.

"Има координация по темата, МВР е отцепило терена, а Министерство на отбраната трябва да обезвредят взривното устройство", поясни Гвоздейков и обеща да свика незабавна среща с Морска администрация, на която заедно с представители на МВР и Министерство на отбраната да се коментират какви мерки трябва да бъдат предприети за безопасността на гражданите.

Според министъра трябва да има сериозен европейски отговор на дроновете.

"Колкото по-бързо станем част от Шенген, толкова по-бързо и границата ще стане по-силна", сигурен е Гвоздейков.

Относно хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха, Гвоздейков отбеляза, че първият хеликоптер, който трябва да получи България, е в процес на сглобяване.

"До 15 януари медицинският хеликоптер трябва да бъде включен в мисии за спасяване на човешки живот", съобщи министърът.

Той обясни, че вчера е заминалата първата група пилоти за обучение за спешната медицинска помощ по въздуха, а на 24 септември заминават и инженерите.

Оперативните бази за медицинските хеликоптерите вече са собственост на Министерство на здравеопазването. Шестте бази са разположение в София, Пловдив, Сливен, Търговище, Габровница и Долна Митрополия. Площадките, където трябва да кацат хеликоптерите са в засилен процес по действие на лицензиране.