Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министър Комитова: След проверка в „Автомагистрали“ от 84 обекта е изпълнен един

Политика

Министър Комитова: След проверка в „Автомагистрали“ от 84 обекта е изпълнен един

Министър Комитова: След проверка в Автомагистрали от 84 обекта е изпълнен един - Tribune.bg
Снимка:

„Автомагистрали“ обясниха за неизпълнените обекти

Предварителното финансиране на фирмите за свлачищата е причина за отстраняване на ръководството на АПИ. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която оповести пред медиите резултати от проверката на „Автомагистрали“ АД за свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. 430 милиона лева са отпуснати за този вид дейности като средствата са постъпили в регионалното министерство и от там в АПИ.

От 430-те милиона, 231 милиона лева са преведени на дружеството „Автомагистрали“, което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно, подчерта Комитова.

Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева по правилата инвестиционния процес с разрешение за строеж.

182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, обясни министърът.

Нито една от фирмите, получили средствата, не се е явила на насрочената вчера от министъра среща, за да предостави повече информация за дейността си, допълни Виолета Комитова.

Тя уточни, че резултатите от направената проверка ще бъдат предоставени на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и НАП.

Пред Нова телевизия от „Автомагистрали“ казаха, че неизпълнените 83 обекти са по договори с продължително действие – от няколко години, при тенденция на непрекъснато нарастване на цените в строителството и нужда от огромен обем материали и техника.

„Най-професионалният управленски подход е на практика фиксиране на цените на равнищата към момента на предоставяне на авансите на фирмите-доставчици. Целта е да не се оскъпяват проектите при настъпване на реалното строителство, към което може да се достигне и след повече от година”, казват още от „Автомагистрали”.

Обектите по договора с АПИ са на различен етап на изпълнение: 1 чака за проектиране,  20 се проектират на първи етап, други 48 вече са приети от АПИ  на първи етап, 1 е приет и на втори етап. 13 обекта чакат разрешение за строеж и един вече е получил.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати