Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Младен Маринов: Потвърждава се, че има организация за ескалация на протеста

Политика

Младен Маринов: Потвърждава се, че има организация за ескалация на протеста

Младен Маринов: Потвърждава се, че има организация за ескалация на протеста - Tribune.bg
Снимка:

Вътрешният министър призова всички граждани да протестират мирно

СДВР е предприела съответните действия за протеста, сигналите са тревожни. Потвърждава се, че има организация за ескалация, докладва в пленарна зала министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той призова всички граждани да протестират мирно.

"Полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани и да бъдат атакувани, и да бъдат провокирани. Те са там, за да пазят обществения ред, да пазят живота и здравето на намиращите се там граждани, да пазят сградите, които олицетворяват институциите на Република България. Те са там, въпреки страхът в техните семейства, че попадайки в такава ситуация, могат да пострадат", посочи пред депутатите Младен Маринов.

По думите му оборудването на полицаите е с цел да ги предпази от атаките, а не става въпрос за въоръжение.

"Полицаите са там, за да оказват помощ на тези, които протестират и да правят така, че те да могат спокойно да протестират. Нямаме случаи, в който да е потърсена помощ на място и тя да не е оказана. Оказахме много помощ на протестиращи граждани, които имаха проблеми със здравето", увери вътрешният министър.

Той потвърди, че при протестите снощи са пострадали двама служители на СДВР. Единият е с прорезни рани, а другият – с охлузвания и натъртвания.

„Потвърждава се, че има организация за търсене на целенасочена конфронтация за нарушаване на обществения ред. Директорът на СДВР извършва проверка и към този момент не мога да дам информация за хода на проверката“, припомни министър Маринов. Той уточни, че до момента има 6 задържани лица, участвали в атаката на сградата на парламента, като едно от лицата е участвало пряко в разбиването на вратата на сградата. Още 7 лица, които имат връзка със случилото се, също са задържани от органите на реда и се води досъдебно производство по случая.

Депутатите от БСП изразиха недоволство от отговора на министъра. Социалистът Георги Свиленски дори поиска председателката на парламента да го върне в зала, за да отговори за случая от събота с пребитото от полицаи момче под колоните на Министерски съвет. Колегата му Иван Ченчев обвини от своя страна Цвета Караянчева, че крие вътрешния министър. Караянчева беше лаконична, че има Правилник на Народното събрание и че се води разследване, за което министър Маринов отказа да влиза в конкретика и обеща информация по-късно през деня, тъй като СДВР ще даде брифинг.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети