Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министър Пулев: Състоянието на ББР е катастрофално (ВИДЕО)

Политика

Министър Пулев: Състоянието на ББР е катастрофално (ВИДЕО)

Министър Пулев: Състоянието на ББР е катастрофално (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
Александър Пулев

„Българската банка за развитие не работи ефективно и оптимално, това е по някакъв начин доказано от много гледни точки. Има сериозни пропуски в някои основни направления: бюджетиране, контрол, управление на риска“. Това заяви пред депутатите служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, като се позова на задълбочен анализ направен през последните седмици.

Той заяви, че в началото на годината е разчертан план за ново кредитиране в размер на 350 милиона нови кредити, като положението към последния отчетен период е катастрофално, около 90 милиона са раздадените нови кредити. По думите му, ако се продължи с тези темпове няма да може да се покриват нормалните амортизации от гледна точка на регулярните плащания по съществуващия кредитен портфейл.

Труд: Шефът на Българска банка за развитие – майстор на покера

„Банката има като сума на актива 3 млрд, в момента раздава кредити по 300 хиляди лева. Банката ще се маргинализира с тези темпове в много бързи срокове. Ние не можем да си позволим това нещо да се случи, имаме ясна визия и стратегия“, заяви още министърът и уточни, че тяхната цел е да надграждат, а не да рушат.

Като първа стъпка той отчете, че е разгледана ефективността на надзорния съвет, където е установено, че там има доста поле за оптимизация. В момента се дублират ефективно функциите на Управителния съвет, което противоречи на устава и добрите практики. „Видяхме, че там хората получават една държавна субсидия от 10 000 лева на месец, при пазарни нива в подобни структури на пазарните банки от 0 до 2-3 хиляди лева и това бързо беше коригирано. Предложихме нови хора в Надзорния съвет, които имат визия, стратегия и опит“, уточни Пулев и допълни, че си сътрудничат с всички работодателски организации и бизнеса, вместо да си измислят сами някакви финансови нови инструменти в канцелариите.

Една година промяна в ББР

Александър Иванов от ГЕРБ изрази безпокойствие от така направените разкрития, защото състоянието се описва като катастрофално. „Искам да подчертая, че няколко пъти имаше смяна на визията, имаше заявки за максимален праг на кредити от 5 милиона. От това, което вие казвате, че банката се управлява по начин, че не може да си плаща заплатите и амортизацията. Ако съм ви разбрал правилно“, заяви още Иванов и допълни, че ще продължи темата, защото ако има такава опасност за банката е добре да се реагира на време.

Министър Пулев допълни, че ще предостави всички данни, а в първите 6 месеца на годината банката е работила на загуба. Като най-основен проблем министърът заяви, че е липсата на визия и неспазването на закона за ББР, като не работи за хората, общините и да няма неравенства в различните региони. Нищо не е направено и за болниците, каквито заявки е имало в правителството на „Петков“.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати