Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министър Шалапатова: България е подготвена за нова бежанска вълна

Политика

Министър Шалапатова: България е подготвена за нова бежанска вълна

Министър Шалапатова: България е подготвена за нова бежанска вълна - Tribune.bg
Снимка:

"България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили", увери пред БНР социалният министър Иванка Шалапатова. По думите й няма страна, която да се справи сама с този проблем.

"Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано", отбеляза социалният министър.

Относно зеления преход и протестите Шалапатова бе категорична, че това е преход, който ще се случи в цял свят и въпросът е кой е най-добрият начин.

"Вече създадохме цялостен социален пакет, който ще се реализира в 2 етапа. До 1 месец сме готови да предложим този пакет първо на социалните партньори и след като бъде утвърден реално и до края на годината може да започне неговата реализация. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни. След като се направят тези анализи, започваме индивидуален план с всяко едно лице и неговото семейство. Ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, ще включим пакет "Мобилност". Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица. Тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации", обясни министърът.

Шалапатова изтъкна и факта, че вече активно се работи по бюджета за следващата година.

"С Министерството на финансите работим в две посоки - за увеличаване на инвестиците за всички форми на подпомагане, разгръщане на широка мрежа от социални услуги, както и инвестиции в хората в социалната система, в същото време много активно работим и за оптимизации. Изключително важно е да управляваме мъдро този сериозен ресурс. Оптимист съм, че когато приключи бюджетната процедура, ще имаме адекватен ресурс, който да насочим за постигане на нашите политически цели", подчерта социалният министър.

Тя декларира, че ще има възможност да се гарантират по-добри условия на труд на социалните работници, както и да се увеличат възнагражденията им, но и техните компетенции.

По повод разпростира ли се бедността у нас Шалапатова коментира, че за 2022 г. 25,9% от българските деца от 0 до 17 г. са изложени на риск от бедност.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети