Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министър Славов отново с жалба до ВАС за избора на Сарафов

Политика

Министър Славов отново с жалба до ВАС за избора на Сарафов

Министър Славов отново с жалба до ВАС за избора на Сарафов - Tribune.bg
Снимка:
Атанас Славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да бъде разгледана жалбата му срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, съобщават от пресцентъра на министерството.

Доц. Славов настоява петчленният състав да отмени определението на тричленен състав на ВАС и да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция по същество. Алтернативно министърът иска петчленният състав на съда сам да се произнесе по същество, като обяви за нищожно решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което Сарафов бе избран за изпълняващ функциите главен прокурор и да върне преписката за произнасяне, вече от пленума на ВСС. Или, ако втората инстанция приеме, че прокурорската колегия на ВСС е компетентна да избира временен главен прокурор, да отмени решението за Сарафов и да върне преписката за ново разглеждане и произнасяне от колегията.

Прокурорската колегия избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на извънредно заседание на 16 юни т.г., часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор на Република България.

Министърът на правосъдието оспори това решение пред ВАС и изтъкна, че то е извън компетентността на прокурорската колегия и следва да се направи от пленума на ВСС, който избира главния прокурор. Пред първата инстанция на съда доц. Славов посочи и че не са спазени правилата за свикване на заседание на прокурорската колегия, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Тричленният състав на ВАС остави жалбата без разглеждане с мотива, че министърът няма правен интерес да оспорва този избор.

В новата си жалба Славов е категоричен: интересът му е налице. Сред изтъкнатите аргументи за това е особената конституционна роля на министъра на висш държавен орган, овластен да осъществява взаимодействието на изпълнителната със съдебната власт, който участва в кадровата политика за магистратите в държавен интерес. Именно заради това си качество министърът може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване на съдии, прокурори и следователи, включително за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, се напомня в жалбата. При избора на Борислав Сарафов той е бил лишен от възможността да упражни правомощията си и има правен интерес да се обърне към съда, заявява министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати